Palace of Justice

Comments

Transcription

Palace of Justice
218
NEWS
Palace of Justice
Bolidt develops bespoke floor colour for Palace of Justice
The new Palace of Justice in Amsterdam
was officially opened by King WillemAlexander. On a man-made peninsula in
the IJ Lake, the new building of the Court
of Justice, which has left its home of 175
years on the Prinsengracht, is connected
to the building housing the Public
Prosecutor’s Office by a glazed elevated
walkway. The Dutch Government
Buildings Agency commissioned the
design for the two buildings from Claus
and Kaan Architects. Bolidt has been
closely involved in the realisation of this
project.
The new 34,000 m2 complex accommodates
about 700 desk spaces, 19 court rooms,
several storage rooms for court files and 26
cells to temporarily hold suspects on the day
of their appeal. These and other functions
used to be spread over three buildings on the
Prinsengracht and various office buildings in
the city centre.
The building stands as a prominent,
impressive and individual landmark
overlooking the IJ. The façades are made up
of horizontal layers of five high-quality
materials, each with its own texture but all in
a subtle colour palette of whites and pale
greys: natural stone, ceramic elements,
whitened concrete, glazed brick and powdercoated steel plate. Carefully positioned
windows bring natural light into the interior
spaces and offer views of the IJ and the city.
17 July 2014
The complex contains three outdoor areas, of
which the largest one, accessible from the
staff restaurant, is a courtyard surrounded by
so-called green façades, where the vertical
external walls are overgrown with plants.
These unobtrusive
materials provide
the Palace of Justice
with an inviting,
durable and yet
professional
appearance. This
concept, including
the soft, natural
colour palette, has
also been extended
to the interior.
Jan Kerkhof, architect with Claus and Kaan:
“We had a particular shade of white in mind
for the flooring, which continued in exactly
the same colour on the surrounding walls
and was therefore not allowed to be even a
tinge off. That specific colour was whiter
than the standard white. Bolidt has produced
this bespoke colour for us and, in doing so,
fully met our wishes.”
Based on positive experiences with the
Bolidtop® 525 system in the past, Claus and
Kaan decided to use the Bolidtop® 525 for
this project as well. This flow applied floor
finish is scratch proof, wear resistant,
comfortable to walk on and reduces impact
noise.
Delicious
Flickr
Twitter
Retweet
Facebook
MySpace
StumbleUpon
Digg
Slash Dot
Mixx
Skype
Issued by:
Bolidt Synthetic Products & Systems
Nijverheidsweg 37 3341 LJ Hendrik-Ido-Ambacht The
Netherlands
T +31 (0)78 684 54 44 | F +31 (0)78 684 54 00
Technorati
Follow
us:Delicious
Flickr
Twitter
FacebookRetweet
Twitter LinkedIn
MySpace
Stumb
www.bolidt.com
Reddit
FriendFeed
Delicious
Flickr YouTube