Färnäs Sportklubb spelar i Elitserien för andra gången i föreningens historia, Färnäs SK spelade en säsong i Elitserien 1940-1941. Vid
Dalarnas Fotbollsförbunds årsmöte har Färnäs Sportklubb 2 röster för första gången. Årsmötet äger rum Lördagen den 21 februari 1953
å Stadshotellet i Falun. Utmärkelser under året från Dalarnas Fotbollförbund, vid Färnäs Sportklubbs 20 års jubileum Mats Elin, Olle
Johansson, Erik Nilsson, Erik Örn och Nils Stickås Silvermedaljer. Färnäs Sportklubb bildades 27 november 1932.
Med en viss tillförsikt noterar vi att IK Brage samlat ihop 10 poäng på höstens matcher i division II Nordöstra, samtidigt som serien
består sig med ett par bottenlag med 5 och 4 poäng. Det nya kontraktet med division II är väl därmed nästan säkrat. Våromgången för
vår enda representant i division II Nordöstra, IK Brage hade varit förutseende nog att under hösten spela ihop tillräckligt med poäng för
att hålla sig kvar i serien. Våromgången blev nämligen skäligen mager med fattiga 3 poäng på sju matcher. Laget kom på åttonde plats i
serien men med betryggande avstånd till de båda nedflyttade lagen – Karlstad och Viken.
(5)
Stående från vänster: Jannes Bång, Kål Olle Johansson, Gösta Hållams, Erik ”Klirk” Nilsson, Tage Molin, Magnus Eriksson. Knästående fr.
vänster: Erik Gudru, Sture Söderberg, Bror Ernlund, Jan Klas, Eddie Forsén.
9
Från invigningen av den gräsbelagda planen år 1952. Fr.v. Tore Åhs, IK Brage, Emil Gustavsson och Kål Olle. T.h. Emil Gustavsson och Kål
Olle.
Färnäs-Oxberg 2-0.
I säsongspremiären i Elitserien i söndags besegrade Färnäs grannen Oxberg med 2-0. Matchen motses med stort intresse och hade
samlat en publik på hela 500 personer. Oxberg startade matchen och hade klart övertag i spel i första halvlek. Många farliga
målsituationer uppstod vid Färnäs målet, men mv, Sture Söderberg och backarna Magnus Eriksson och Erik Gudru skötte sig storfint och
redde upp allt. I Oxbergs anfall märktes mest hy Tage Eriksson och skid-Sune Larsson. Som var skottfarligast i kedjan. Andra halvlek gick
till Färnäs. Laget spelade då betydligt bättre, och tog redan i 2.a min, ledningen genom hy Jan Klas. Ledningen ökades till 2-0 i 8:e min av
Eddi Forsén som slog in en målvaktsretur. Även i fortsättningen av halvleken hade Färnäs det mesta av spelet och med litet tur kunde
målskörden ha blivit ännu större. Nämnas kan två plankskott av centern Gösta Hållams. Domare i matchen, som trots den tidiga
årstiden kunde spelas på en alldeles utmärkt gräsmatta, var Nils Källström, Borlänge. / M.E.
Färnäs tog poäng hemma mot Oxberg.
Färnäs SK ökade på sitt poängtal till tio i Elitserien på söndagen genom vinst mot Oxbergs IF på hemmaplan. Matchen slutade 2-0 till
Färnäs. Oxbergarna har 12 poäng. Med de fem ospelade matcherna har dock båda lagen chanser att håll asig kvar i elitserien om det
inte blir tvångsnedflyttning. Matchen på Färnäs fina idrottsplan samlade en publik på hela 500 personer. Den dömdes av Nils Källström,
Borlänge. Hy Jan Klas och vi Eddie Forsén svarade för var sitt segermål. Färnäs försvaret gjorde en stark insats, särskilt backarna och
målvakten. I Oxbergslaget lade man främst märke till ch, Gabrielsson och hy.
Moraövertag gav liten utdelning 2-0 mot Färnäs.
Mora slog i söndagens seriematch på vasaliden Färnäs med 2-0 efter en överlägsenhet i spel som normalt borde ge tre må varje halvlek.
skotten gick i plankan eller stolpen, vid sidan eller över. De övriga klarade Färnäs målvakt, som gjorde en verkligt stor match och var
lagets nyttigaste spelare. Efter 20 minuter fälldes Blomberg i ett anfall men straffens sköt vb Bertil Andersson lamt över. Granath hade
sedan två fina tillfällen men Söderberg i Färnäs målet var på sin vakt. Blomberg, som hela matchen var skottvillig, ordnade slutligen 1-0
då han på en perfekt passning från Granath bara hade att sätta till foten. Andra halvlek möblerade Färnäs, om laget. Mora Blomberg
och Fernström sköt fina skott som målvakten tippade över eller i plankan och klarade allt tills tre minuter före slutsignalen då Fernström
ut klunga sköt Moras andra mål. I Moras lag var försvaret jämnt. I kedjan svarade Blomberg, Granath och Fernström för det mesta,
medan vy Bäck för dagen var helt onyttig. Färnäs slet hårt i försvaret med Söderberg som primus. I anfallet var Gösta Hållams alltid farlig
och svårmarkerad, men fick inte tillräckligt stöd av kamraterna i kedjan, bland vilka dock må nämnas vy. Klas. Bertil Larsson, Falun,
dömde inför 700 åskådare. /Blad.
Avesta IF-Färnäs 2-3.
Avesta IF:s första serieförlust i vår kom ganska överraskande i hemmamatchen mot Färnäs, som vann med 3-2 efter 2-0 i halvtid.
Gästerna spelade onekligen den trevligaste fotbollen och var välvärda segern, men hemmalaget hade de största målchanserna. I spel låg
Färnäs över ganska stort under första halvlek, då laget spelade med vinden i ryggen. Målen kom först mot slutet av halvleken då vy, Jan
Klas gjorde 1-0 och hi, Tage Molin 2-0. Cf, Gösta Hållams gjorde förarbetet till båda fullträffarna. I andra halvlek ökade i 17:e min. hy,
Eddie Forsén till 3-0 på ett överraskande direktskott. Hemmalaget hade denna halvlek det mesta av spelet och kunde också reducera
genom två frisparksmål. Det första gjorde cf, Holmberg i 25:e min. och det andra kom i 38:e min. genom hi, Lundberg. Gästerna hade sin
styrka i kedjan, där man särskilt lade märke till arbetsmyran Tage Molin och cf, Hållams. I försvaret gjorde mv, Sture Söderberg flera
goda ingripanden, medan vh, Erik Nilsson tycktes vara pålitligast av kedjespelarna. I hemmaförsvaret tog backarna Karl Erik Strand och
Lennart malm effektivt hand om gästernas yttrar och får därför högsta betyget. Hi, Åke Lundberg var den arbetsvillige i kedjan. Gustav
Lövberg, Hedemora, dömde inför 150 personer. / Sv.
Färnäs fann formen.
Färnäs ser ut att börja finna formen och luggade på hemmaplan Hedemora på båda pinnarna. De första fem min. såg det dock allt annat
än lovande ut för Ovan-Siljanspojkarna då det var virrigt värre i försvaret och Hedemora lätt tog ledningen med 1-0 genom vh,
Johansson. Färnäs lille hi, Tage Molin, som särskilt första halvtid hörde till planens förgrundsfigurer visade vägen till hemmaseger med
att i 7:e min. göra 1-1, i trängt läge. God hjälp kom från cf, Hållams, som efter en kvart in på andra halvlek nickade in andra
hemmamålet, på pass från vy, J Clas, även denne gjorde fint ifrån sig. Färnäs missade ett flertal upplagda chanser i andra halvlek.
Nålvakten söderberg säker som vanligt och av övriga försvarare kan bakre trion Gudru – Johansson – Eriksson nämnas. Hedemoras
ankare var som vanligt ch, Olle Eriksson, medan försvaret särskilt i andra perioden verkade-tungrott på ett par punkter. Färnäs kedjan
kom då allt för lätt igenom. Gästkedjan hade svårt att få ut något av sitt slit. Starkaste namnen var hi, Hedman och cf, Matsson. Henry
Andersson, Avesta, ledde matchen utan svårighet och ca: 400 kantade Ovan-Siljans finaste gräsplan just nu. Före avspark hölls en
parentation över den bortgångna Färnäs lärarinnan Helena Kings, vilken upprättade ett värdefullt arbete för byns ungdom. /Guin.
Vansbro räddade 2 poäng i Färnäs.
Färnäs SK fick se sig slaget med 3-0 i hemmamatchen på annandagen mot Vansbro AIK i Elitserien. Vansbro var otvivelaktigt också det
bättre laget för dagen. Deras kedjespel flöt bättre och effektivare. Färnäs kedjan arbetade förtvivlat och det saknades inte anfall mot
mål, i andra halvlek var det t.o.m. press mot Vansbromålet, men snabbheten och överraskningstaktiken saknades. Färnäs unge mv,
Svensson sattes på hårda prov, han gjorde också en god match. I försvaret gjorde vh, Nilsson ett jättearbete. Bäst i kedjan var hi, Molin.
Vansbro cf, Olsén och vy, Gyllenvåg var dagens ljuspunkter ifråga om snabbhet och elegant spel. Farliga gossar båda. Backparet Rosén
och Bäck spelade säkert och lämnade inga blottor. Vansbro fick sitt första mål efter en kvarts spel genom hi, Pettersson. Gästerna hade
flera hyperfarliga anfall första halvlek. Ch, Hållams i Färnäs laget missade kvitteringschans genom att skjuta bom inför öppet mål. 5 min.
inpå andra halvlek sköt Vansbros cf, Olsén efter ett blixtanfall otagbart i mål. Vansbros tredje mål kom efter ytterligare en kvarts spel
genom vy, Gyllenvåg som blev ensam med den utrusande mv, sedan backparet satts ur spel. 700 personer såg på matchen. Domaren
Artur Axelsson brukar döma bättre än han gjorde den här gången. / Per.
Fyra Färnäs-mål på 4 minuter.
Färnäs startade i blixttempo och försökte överrumpla Järna i matchens första minuter, men förvaret lyckades reda ut, anfallen. Efter 10
min. Måste Färnäs hämta andan efter den mördande utgångsstarten och under tiden passade Järna på att ta ledningen genom Sixten
Andersson 5 min. senare antecknade sig Israelsson i målprotokollet genom att nicka en hörna i mål. Några minuter senare var Sixten
Andersson som stod för tre av dagens mål, framme och nätande igen. Men om någon trodde att Färnäs gett upp så var det ett misstag.
Inom loppet av fyra minuter, hade gästerna tillverkat lika många mål. Andra halvlek bjöd knappast på någon fotboll i den högre stilen,
men Järna kunde utjämna till 4-4 i 15 min. Färnäs lever högt på sin utomordentlige målvakt som var bäst på plan men laget i övrigt
borde sluta med benknäckartaktiken. I Järna spelade alla så bra som man kan begära med hänsyn till motståndarnas taktik. Mycket bra
domare var Bergkvist, Gustafs, som dömde inför en publik på 475 personer.
Invigningen av den nya fotbollsplanen iFärnäs.
Erik Öhrn, Erik ”Klirk” Nilsson, Kål Olle Johansson.
Stående fr.v: Jannes Bång, Kål Olle Johansson, Gösta Hållams, Erik ”Klirk” Nilsson, Tage Molin, Magnus Eriksson. Knästående fr.v. Erik
Gudru, Sture Söderberg, Bror Ernlund, Jan Klas och Eddie Forsén.