ebook wanmus 2

Comments

Transcription

ebook wanmus 2
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Cara Praktikal Buat Duit dari Internet
PTC
“Panduan
Step-by-Step
untuk Beginners”
Oleh:
Muaz Hadi
Oleh: Muaz Hadi
2
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Kondisi
Penggunaan ‘bahasa pasar’ dalam keseluruhan buku ini bertujuan untuk
menyenangkan
pemahaman
pembaca
dan
sekali-kali
tidak
bertujuan
merosakkan Bahasa Melayu. Saya juga faham dan dididik untuk menghayati
ungkapan keramat “Bahasa Jiwa Bangsa”
Walaupun segala langkah telah diambil untuk memastikan ebook ini sempurna,
mungkin
terdapat
beberapa
kesalahan,
kerana
kita
sebagai
manusia
kadangkala terlalai dan tersilap. Maaf untuk itu..
Ebook ini adalah milik MuazHadi @ http://muazhadi.blogspot.com/ sepenuhnya.
Anda dibenarkan mengedarkannya secara percuma. Anda tidak dibenarkan
sama
sekali
untuk
menjual
ebook
percuma
ini
ataupun
mengubah
kandungannya dalam apa cara sekalipun.
Earnings Disclaimer
The information presented herein represents the view of the author as of the
released date. Because of the rate with which conditions change, the author
reserves the right to alter and update his opinion based on the new conditions.
The ebook is for informational purposes only. This ebook listed a list of
recommended sites and techniques. Results and earnings may vary for each
individual. We cannot guarantee your future results and/or success. As with all
business and investment whether offline or online, there are risks, pros and cons.
We are not responsible for your actions.
Muaz Hadi, July 08
Muaz Hadi, Jan 09
Oleh: Muaz Hadi
3
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Isi Kandungan
Muqaddimah ......................................................................................................... 5
Chapter 1: Pengenalan ....................................................................................... 7
Chapter 2: Duit dari PTC Mustahil??................................................................. 10
Chapter 3: Ada apa Dengan Buku ni?............................................................ 14
Chapter 4: Panduan Step-by-step ................................................................... 17
Langkah 1: Membuat akaun Online Processor .......................................... 17
a) Akaun Alertpay (dapatkan Manual Panduan Alertpay percuma
versi December 08 di http://www.panduanAlertpay.co.cc/ .............. 17
b) Akaun PayPal........................................................................................... 18
Langkah 2: Buat Akaun PTC........................................................................... 23
Langkah 3: Klik iklan anda.............................................................................. 26
Langkah 4: Cari Referral ................................................................................. 28
Langkah 5: Maintain Clicking ........................................................................ 30
Chapter 5: Bagaimana memilih PTC? ............................................................. 32
Chapter 6: Bagaimana Mengelak dari Kena Banned? ............................... 36
Chapter 7: Teknik Mencari Referral .................................................................. 39
Chapter 8: Tips Untuk Berjaya Dalam PTC....................................................... 43
Chapter 9: Risiko PTC dan Bagaimana Menanganinya ............................... 47
Chapter 10:Kritik................................................................................................... 57
Chapter 11: Penutup .......................................................................................... 60
Oleh: Muaz Hadi
4
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Muqaddimah
Alhamdulillah berjaya juga panduan ringkas Paid-to-Click (PTC) PERCUMA ini
disediakan. Sejak saya melancarkan blog MuazHadi, banyak pertanyaan yang
diajukan tentang PTC. Rupa-rupanya banyak lagi rakyat Malaysia dan
Singapura yang tak tahu pasal PTC ni. Jadi saya mengambil tanggungjawab ini
dalam memberikan sedikit info tentang peluang membuat duit yang mudah
dari Internet.
Kita mungkin kecewa dengan membeli ebook yang kononnya boleh
membantu kita menjana wang ribuan bahkan jutaan ringgit dari internet, tapi
kita gagal. Bukan salah buku itu, bagi saya mungkin kerana teknik itu tidak sesuai
dengan kita atau pun kita tak bersungguh-sungguh melakukannya.
Jadi untuk mengubati kedukaan itu, saya berikan anda sesuatu yang realistik
bagaimana menjana wang sampingan dari internet. Saya tak janjikan anda
boleh mendapat puluhan ribu ringgit, tapi memadailah sebagai beginner atau
newbie saya katakan yang anda boleh menjana ‘sedikit’ wang sampingan
dengan teknik ini. Ayuh rehatkan minda anda SEBENTAR dari program affiliate,
adsense atau pun mini site yang memerlukan anda bekerja agak keras untuk
membawa traffic ke site anda yang saya kira agak memenatkan dan kadang
mengecewakan.! Tapi saya tetap katakan yang affiliate program tetap cara
terbaik mendapatkan wang dari internet. Dengan lebih tepat lagi cara ini
hanyalah cara sampingan untuk menambahkan pendapatan dari internet.
Oleh: Muaz Hadi
5
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Panduan ini saya edarkan secara PERCUMA dan mudah-mudahan ianya dapat
merungkaikan beberapa persoalan yang bermain di fikiran anda. Harapan saya
ialah anda dapat menghebohkan tentang kewujudan ebook percuma ini
dengan memberikan link blog saya kepada rakan-rakan anda untuk mereka
download ebook percuma ini. Saya perlukan sedikit rekod untuk melihat
sambutan terhadap ebook ini untuk keluaran ebook-ebook percuma di masa
depan.
Kredit untuk Wong, Kak Izah, Aziim, Faathir, Pak Ya dan Karsidy. Tanpa kalian
siapalah aku di alam PTC ini. Untuk Emon, Jimi, Miejiee dan Kak Lin atas
sokongan moral dan teknikal dalam menghasilkan ebook ini, juga untuk ‘Anak
Punai’ , terima kasih.
Selamat berjaya untuk kita semua!!!!!!
Tulus dari hati melati ku,
`âté [tw|
Muaz Abdul Hadi
http://muazhadi.blogspot.com/
Oleh: Muaz Hadi
6
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 1: Pengenalan
Paid-to-Click (PTC) program adalah salah satu program percuma di bawah
kategori Get-Paid-to (GPT). Dalam gagasan GPT ada pelbagai cabang seperti
Paid-to-Read (PTR), Paid-to-Send (PTS) dan lain-lain. Gagasan GPT ini banyak
dinisbahkan
kepada
SCAM
atau
pun
tipu.
Banyak
pihak
mendakwa
(berdasarkan pengetahuan dan pengalaman mereka) yang program seperti ini
tidak pernah membayar dan hanya membuang masa kita… Pendapat ini ada
benarnya.. Tapi bukan semuanya, jika anda pandai menilai, anda mampu
membuat pendapatan sampingan yang lumayan darinya. Betul! Saya
lampirkan bersama di dalam ebook ini bukti bayaran yang pernah saya terima.
Perlu diingatkan yang PTC bukanlah program-program SCAM yang dominan
seperti “Autosurf”, Pyramid System, Ponzi Scheme, Matrix ataupun Multi Level
Marketing (MLM). Ianya jauh sekali program Skim Cepat Kaya seperti skim
derma-menderma, Skim Pak Man Telo atau pun lain. Ianya adalah satu bisnes
pengiklanan.. itu saja asasnya. Mungkin anda pernah kehilangan wang dengan
menyertai skim yang saya sebutkan di atas, tapi tak mengapa, jadikan ia
sebagai satu pengalaman yang berguna dalam usaha anda mencari wang
dari internet.
Terlebih dahulu mari kita kenali dengan lebih dekat apa itu PTC. PTC adalah
program di mana kita dibayar untuk klik (paid to click). Ya.. benar, kita dibayar
untuk klik link tertentu. Itu saja. Saya cerakinkan konsepnya untuk lebih mudah;
Oleh: Muaz Hadi
7
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners •
Apa yang kita perlu buat?
o
Kita hanya perlu klik link iklan setiap hari. Jumlahnya terpulang
kepada syarikat PTC itu sendiri. Secara kasarnya hanya dalam 7
iklan setiap hari. Ada yang mencecah sehingga 30 iklan
•
Apa yang kita klik?
o
Yang kita klik ialah link iklan. Link itu akan membawa kita ke laman
web lain atau pun ke web-web jualan
•
Kenapa mereka bayar kita untuk klik?
o
Syarikat PTC dibayar oleh pemilik web atau pun affiliate marketer
untuk membawa traffic (pengunjung) ke web mereka. Tanpa
pengunjung, tiada web yang mampu membuat duit, tanpa
pengunjung, tiada guna web dibangunkan.
•
Dari mana mereka dapat duit untuk bayar kita?
o
Syarikat PTC mengagihkan bayaran dari pengiklan untuk kita. Jadi
sumber pendapatan mereka dari bayaran pengiklan di samping
pendapatan lain seperti jualan referral, premium membership,
jualan space untuk banner dan lain-lain aktiviti web monetizing
•
Berapa mereka bayar?
o
Terpulang, rate standard untuk 1 iklan anda klik ialah USD0.01. Ada
yang membayar lebih, dan jika anda ahli premium bayaran akan
digandakan
•
Kena bayar kan nak join?
o
Tak, keahlian percuma saja. Tak kena bayar
Oleh: Muaz Hadi
8
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners •
Boleh kaya ke?
o
Soalan typikal Melayu.. Jawapan nya ada dalam Chapter 2
o
Sekiranya soalan itu diubah - mendapat pendapatan sampingan
jawapannya YA dan saya akan tunjukkan sedikit sebanyak
bagaimana anda boleh menjana dalam USD30 setiap hari dengan
hanya satu PTC (saya telah lakukannya). Ada teman saya yang
menjana lebih USD100 sehari dari satu PTC, tapi caranya sedikit
‘gila’ atau terlalu berani. Tapi berbaloi untuknya! Nanti kita
bincangkan caranya..
Secara
amnya,
PTC
adalah
satu
servis.
Terdapat
beribu-ribu
syarikat
menawarkan servis PTC ini, tapi anda perlu bijak memilih. Banyak yang tipu.
Salah jalan anda terlingkup!. Tak pe, saya tunjukkan jalannya. Mudah dan
kurang risiko. Apa yang anda perlu ialah percaya dan bertindak!
Oleh: Muaz Hadi
9
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 2: Duit dari PTC Mustahil??
Sebelum kita pergi lagi jauh, meh kita warm-up skit!. Serius ke boleh buat duit
dari PTC? Tapi banyak orang kata PTC program ni tipu, buang masa bahkan
ada antara otai-otai IM Malaysia cakap jangan join PTC! Terpulang kepada
anda sendiri. Anda baca, lihat, nilai dan fikir sendiri. Kadang-kadang kita susah
nak percaya dengan apa orang kata sehingga lah kita rasa sendiri kan? Saya
pun macam anda dulu.. haha
Ok, ini dia sedikit pendapatan sampingan dari beberapa PTC;
Ek elah sikit je.. ye lah, kan saya kata pendapatan sampingan. Tapi kan, lebih
baik dari tak dapat langsung betul tak? Anda tak perlu kerja keras pun nak
dapat pendapatan sampingan macam ni. Tak payah pikir strategi macam nak
gila untuk jual produk-produk affiliate. Anda habiskan buku ni, mesti boleh punya
lah.! Ni ada lagi payment proof;
Oleh: Muaz Hadi
10
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Yang ni banyak sikit. Tapi perlu diingat, itu semua dalam USD bukan dalam
Ringgit Malaysia. Kalau tukar ke RM mahu RM600++ dengan satu PTC je. Tak
cukup lagik?
Tak lah banyak sangat, tapi saya pasti cukup untuk bayar bil sana sini. Saya
jelaskan sekali lagi, target kita nak cari pendapatan sampingan kan? Tapi ada
Oleh: Muaz Hadi
11
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners jugak yang gila-gila buat duit dengan PTC ni. Contohnya ni screenshot akaun
seorang teman saya, cuba tengok berapa dia buat?? Ni yang saya sebut awalawal dalam Chapter Pengenalan, sehari dia dapat dalam USD100 dari satu PTC.
Baru-baru ni Saudara Yazri @ Wong dapat payment ke akaun PayPal. Ini bukti
darinya;
Ini pulak stat semasa (10 Julai 2008) dia dalam satu syarikat PTC, dah dapat lebih
dari RM15k!!;
Dia buat $4400++ dan cashout dalam masa yang singkat. Dalam RM12000 tuh.
Memang tak kaya, tapi banyak duit tuh 12k.
Oleh: Muaz Hadi
12
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Sorang lagi kenalan saya dari Singapura. Lain pulak kisahnya. Dia join PTC yang
berlainan dari Saudara “Wong”. Dia orang Singapura, Kak Izah (dia belum kawin
tau!). Kalau anda rajin sertai forum-forum PTC anda pasti jumpa nickname Izah,
hah dia lah orang nya. Lihat pendapatannya dari satu syarikat PTC;
Dia buat berbelas ribu USD dari PTC!! Apasal tak percaya ka? Kalau convert jadi
duit Malaysia, fuyyoh kaya..
Ahh cukup lah sikit-sikit. Kalau anda masih belum yakin, cukup lah sekadar di sini
sahaja pembacaan anda, kalau tak anda hanya membuang masa anda
membaca ebook percuma ini. Ada lagi lebih 50 page untuk anda baca. Kalau
anda tak serius memang rugi masa anda jika anda terus membaca!.
Oleh: Muaz Hadi
13
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 3: Ada apa Dengan Buku ni?
Saya dengar audio temuramah Labanon (penulis ebook Rahsia 10K) dengan
Saudara Zul SmartUsaha (dua usahawan IM Malaysia), dia menyeru agar kita
membuat ebook informasi percuma untuk membantu masyarakat. Jadi salah
satu sebab buku ini diberi percuma adalah kerana saranan Saudara Zul
SmartUsaha. Tapi saya agak kurang bersetuju kerana beliau mengatakan sukar
mendapat wang dari program GPT (beliau pernah join program PTR – paid to
read email). Tak pe lah, itu pandangan beliau dan saya hormat. Lagi pun saya
bincangkan pasal PTC bukan PTR! Hehe. Sebab lain adalah terlalu banyak
soalan-soalan pasal PTC yang diajukan kepada saya dan saya perlu ulang
berkali-kali
benda
yang
sama.
membukukan segala jawapan
Jadi
saya
membuat
keputusan
untuk
yang pernah saya berikan untuk para
pengunjung internet yang baru yang tidak tahu pasal PTC. Anda senang, saya
pun tenang.. Win-win la kan?
Ok, pada bahagian ini saya nak ringkaskan langkah-langkah penting yang
anda perlu dalam menyertai PTC. Semua maklumat ini akan dihuraikan dalam
semua bahagian dalam ebook ini. Cuma untuk memudahkan anda mengingat
semula, saya ringkaskan di sini. Jadi chapter ini boleh dikira sebagai “Sitemap”
keseluruhan ebook ringkas ini.
Bagaimana nak mula?
1. Buka akaun Alertpay/PayPal
Oleh: Muaz Hadi
14
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners 2. Pilih PTC
3. Daftar akaun PTC
4. Klik iklan yang diberikan
5. Rekrut referral untuk melipatgandakan pendapatan anda
Bagaimana mendapatkan referral?
1. Beli referral
2. Iklan referral link/banner anda
3. Buat blog
4. Referral exchange
5. Referral rewards
6. Ajak rakan-rakan Friendster, MySpace, Hi-5 etc
7. Sertai program internet untuk mendapatkan referral
Bagaimana nak pilih PTC?
1. Cari PTC yang dah lama
2. Banyak payment proof
3. Owner yang dikenali
4. Design layout yang menarik
5. Cari PTC yang ada support forum
6. Bertanya kepada mereka yang arif dan aktif dalam PTC
7. Semak SCAM list di blog http://muazhadi.blogspot.com
Oleh: Muaz Hadi
15
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Anda juga akan tahu beberapa kes mengapa akaun PTC di ‘suspend’ atau
kena ‘ban’. Termasuk juga dalam ebook ini beberapa Tips ringkas dalam dunia
PTC dan beberapa forum yang bagus untuk mengetahui tentang PTC.
Ok sekarang anda akan diberi lesen untuk mencari wang dari internet! Amaran
saya, jangan terlalu gopoh, jangan mudah kelabu mata kerana dunia PTC ada
risikonya. Banyak syarikat PTC yang bungkus atau “unsustainable”, ada yang
memang nak tipu kita, tapi percayalah, guna tips yang bakal kita dibincangkan,
aplikasikan teknik yang ada, mudah-mudahan anda berjaya membuat sedikit
wang sampingan dari PTC!
Ayuh kita MULAKAN!!
Oleh: Muaz Hadi
16
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 4: Panduan Step-by-step
Anda sudah sedia untuk menjana pendapatan sampingan dari PTC? Serius
anda akan berpuas hati jika anda buat benda ni dengan betul. Tak perlu skill,
budak sekolah pun boleh. Jom kita mulakan!! Shall we??
Langkah 1: Membuat akaun Online Processor
Online Processor adalah tempat sandaran untuk anda menerima wang dari PTC
ataupun apa-apa urusan jual beli dalam internet. Anda mungkin pernah
mendengar PayPal kan? Itu adalah salah satu Online Processor yang masyhur
dalam internet.
Alertpay dan PayPal boleh dianggap sebagai perantara anda dengan kad
kredit dan bank di Malaysia. Alertpay adalah Online Processor yang digunakan
oleh hampir semua PTC dalam membuat bayaran kepada anda, tak banyak
yang menggunakan PayPal. Maknanya, segala pendapatan anda dalam PTC
akan dibayar ke akaun Alertpay anda dan dari Alertpay anda boleh cashout
terus ke Bank di Malaysia seperti Maybank, CIMB mahu pun Bank Muamalat.
a) Akaun Alertpay (dapatkan Manual Panduan Alertpay percuma versi
December 08 di http://www.panduanAlertpay.co.cc/
Oleh: Muaz Hadi
17
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners b) Akaun PayPal
Membuat akaun PayPal lebih mudah jika dibandingkan dengan Alertpay. Tidak
perlu dokumen pengesahan, hanya registration mudah. Tapi tidak banyak PTC
yang menawarkan pembayaran melalui PayPal. Jadi akaun Alertpay sudah
memadai sebenarnya. Tapi saya buatkan beberapa snapshot untuk membantu
anda membuat akaun PayPal, mungkin anda perlukannya di masa hadapan
1. Masuk page PayPal Klik di SINI
Klik pada “Sign Up” pada bahagian atas website PayPal
2. Pilih Negara
Pilih Malaysia atau negara anda pada scroll bar seperti yang ditunjukkan di
bawah
Oleh: Muaz Hadi
18
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners 3. Pilih jenis akaun
Selepas anda memilih negara anda, anda akan terus dibawa ke page di
bawah. 3 jenis akaun yang ditawarkan. Tidak banyak bezanya dengan jenis
akaun yang ditawarkan oleh Alertpay. Anda boleh baca apakah perbezaan
ketiga-tiga jenis akaun itu sebelum membuat pilihan. Untuk akaun personal
tiada caj dikenakan untuk menghantar dan menerima wang tapi ianya
terhad kepada limit yang telah ditetapkan
Oleh: Muaz Hadi
19
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners 4. Register
Masukkan maklumat peribadi anda untuk tujuan rekod seperti yang saya
tunjukkan di bawah.
Oleh: Muaz Hadi
20
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Isikan semua maklumat yang dikehendaki dan tekan button “Sign Up”
5. Masukkan kad kredit
Page seterusnya ialah attach kad kredit/kad debit ke akaun PayPal anda.
Tapi ini adalah pilihan anda. Anda boleh skip part ini dan anda boleh
lakukannya kemudian dengan menekan button “Cancel”. Bagi yang tiada
kad kredit anda boleh buat kad debit, macam prepaid kad. Ada duit anda
top up. Saya syorkan debit kad Tunemoney untuk newbie. Anda boleh top
up kad ini di Pejabat Pos!! Layari https://www.tunemoney.com/
Oleh: Muaz Hadi
21
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners 6. Siap!!
Akaun anda siap. Anda perlu semak email anda dan ada activation link
sama seperti step dalam Alertpay. Anda tekan link itu dan akaun anda siap
untuk digunakan. Akaun PayPal juga boleh digunakan untuk membeli
barang-barang dari eBay, Amazon dan lain-lain servis di Internet. Boleh
dikatakan penggunaannya begitu meluas di Internet, jadi tak rugi anda
memilikinya.
Oleh: Muaz Hadi
22
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Langkah pertama telah siap, anda kini mempunyai akaun untuk dimasukkan
duit hasil dari PTC yang bakal anda join. TAHNIAH!!
Langkah 2: Buat Akaun PTC
Ok sekarang anda sudah ada akaun Alertpay/PayPal. Seterusnya anda pilih PTC
yang anda rasakan kukuh dan menyakinkan. Buat permulaan saya cadangkan
Isabelmarco PTC. IsabelMarco PTC adalah kuasa besar dalam dunia PTC dan
dikenali oleh ramai penggemar PTC kerana mereka melakukan pembayaran
setiap hari dan pengguna dapat bayaran dalam tempoh masa yang
ditetapkan. Untuk tujuan tutorial step-by-step ni anda register PTC ini. Untuk
Oleh: Muaz Hadi
23
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners masuk ke website Isabelmarco klik di SINI. Main page IsabelMarco PTC adalah
seperti di bawah;
Klik pada “Register” seperti yang ditunjukkan di atas. Kemudian page di bawah
akan muncul. Isikan maklumat login anda, Masukkan maklumat seperti yang
dikehendaki. Pilih ID dan password yang akan anda gunakan untuk login ke
akaun IsabelMarco PTC nanti.
Anda boleh membaca Term of Service (TOS) terlebih dahulu untuk mengetahui
syarat-syarat PTC ini. Di dalamnya terkandung tempoh untuk anda dapat
cashout anda, berapa anda dibayar dan lain-lain. Tetapi yang penting adalah
Oleh: Muaz Hadi
24
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners anda tahu bagaimana memastikan akaun anda selamat. Jangan risau, saya
akan huraikan dengan lebih lanjut sepanjang ebook ini.
Ok sekarang anda sudah memiliki akaun IsabelMarcoPTC.
Ayuh, sekarang kita boleh mula menjana sedikit wang sebelum mencari referral.
Ada bagus?? BAGUS!!
Oleh: Muaz Hadi
25
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Langkah 3: Klik iklan anda
Login ke akaun PTC anda dan klik “Surf” atau “Surf ads” atau “View ads”
bergantung kepada PTC tersebut. Anda akan lihat list iklan pada PTC tersebut.
Contohnya list iklan untuk IsabelMarco adalah seperti di bawah;
Anda hanya perlu klik pada link yang tersedia. Ada link yang telah dipotong
seperti di atas (warna biru), bermakna link itu sudah di klik pada hari ni. Anda
hanya boleh klik link yang sama (jika ada) sekali setiap 24 jam.
Oleh: Muaz Hadi
26
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Setiap iklan yang di klik harus ditunggu sehingga 30 saat (standard). Anda dapat
lihat screenshot di atas ada time counter sebelah gambar En.Marco dan
Pn.Isabel pada bahagian kiri atas. Tunggu sehingga counter itu bertukar
menjadi DONE seperti di bawah, nah anda mendapat sedikit ganjaran pada
hari ini kerana klik iklan tersebut. Mudah bukan?? Jika anda berminat anda
boleh sertai atau beli apa-apa iklan dan produk yang dipaparkan kerana itu lah
tujuan utama para pengiklan, untuk mendapatkan pelanggan! Tapi risikonya
anda tanggung sendiri lah! En.Marco dan Pn.Isabel tak jamin tau!
Oleh: Muaz Hadi
27
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Sekarang anda sudah mula membuat sedikit wang. Klik semua iklan yang ada
pada hari itu. Anda pasti tidak berpuas hati dengan pendapatan anda kan??
Ya, begitu jugak saya! Apa hal dapat 10 sen je!!!, kutip kat lantai bilik aku pun
boleh dapat seringgit!! Bengong la hang ni Muaz! Itu lah statement yang pernah
saya keluarkan kepada teman (Pak Ya) yang memperkenalkan dunia PTC
kepada saya dulu. tQ Pak Ya! Nanti dulu, step seterusnya ialah bagaimana
menggandakan pendapatan anda dari 10 sen sehari kepada USD1 mahupun
USD100!! Serius tak tipu.
Langkah 4: Cari Referral
Ok, we are on business!! Bagaimana nak dapat lebih banyak wang dari PTC?
Jawapannya ialah cari referral atau pun orang bawah. Ajak kawan-kawan
anda join menggunakan referral link anda. Tak susah nak cari referral, saya
Oleh: Muaz Hadi
28
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners ajarkan, no hal punya!. Saya akan terangkan bagaimana mencari referral
dalam Chapter 7 nanti.
Sekarang mari kita lihat anggaran pendapatan anda dengan adanya referral.
Di bawah ini ialah kiraan ideal jika setiap referral anda klik seperti anda, klik
semua iklan setiap hari. Jadi ianya mungkin tidak tepat. Tapi secara kasarnya,
dengan 15 orang referral anda mampu mendapat $45 sebulan dalam RM144!.
Hanya dengan 15 orang referral yang aktif klik iklan. Wah senang kan? Boleh
buat bayar bil telefon. Kiraannya adalah seperti berikut;
» 15 referrals click 10 ads per day = $1.50
» Your daily earnings = $1.50
» Your weekly earnings = $10.50
» Your monthly earnings = $45.00
Itu kalau anda ada 15 orang, bagaimana pulak kalau anda ada 100 orang
referral yang aktif? $300 sebulan, dalam RM960! Agak-agak boleh bayar duit
minyak kereta tak?. Kiraan anggaran seperti di bawah;
» 100 referrals click 10 ads per day = $10.00
» Your daily earnings = $10.00
» Your weekly earnings = $70.00
» Your monthly earnings = $300.00
Bagaimana pulak kalau anda punya ratusan referral seperti saya atau pun
ribuan referral seperti Kak Izah dan Wong?
Ahah!! Tapi kan, apa guna duit
banyak kalau tak ada awek kan? Sia-sia tul... Itu semua kiraan ideal, anda
Oleh: Muaz Hadi
29
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners mungkin tak dapat sebegitu banyak wang dengan 15 atau 100 referral kalau
referral anda semua malas. Jadi cari kawan-kawan yang rajin dan komited,
anda kaya, dia pun kaya!
Eh sabar! Apasal excited sangat tuh?? Saya belum cerita lagi macam mana
nak cari referral. Baca dulu ebook ini satu persatu, jangan tertinggal walau
sepatah perkataan, kalau tak anda pasti menyesal!!
Langkah 5: Maintain Clicking
Anda dah nampak kan kekuatan referral, kalau anda ada referral yang rajin
dan komited, pendapatan anda akan berlipat kali ganda. Tapi anda perlu
ingat, anda juga harus aktif. Kalau anda tak aktif dan mengharapkan referral
anda saja yang aktif adalah amat tidak adil. Jadi berlaku adillah, klik dengan
komited kalau anda nak referral anda jugak komited. Ada PTC seperti NeoBux
seingat saya yang menggunakan polisi “anda dapat apa yang anda klik”.
Maknanya kalau hari tuh anda tidak klik iklan, anda tidak akan dapat satu sen
pun walaupun ke semua 100 referral anda klik! Kan naya tuh!
Langkah 6: Cashout
Dah cukup duit anda dalam akaun PTC tuh anda boleh cashout dengan
senyum lebar ke akaun Alertpay anda! Tapi anda kena baca berapa minimum
cashout dan berapa tempoh masa yang diperlukan untuk duit itu sampai ke
akaun Alertpay anda. Kebanyakan PTC mengambil sehingga 60 hari untuk
membayar kepada ahli biasa dan jika anda ahli premium, bayaran akan
Oleh: Muaz Hadi
30
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners dipercepatkan berbanding ahli biasa. PTC site perlu masa untuk semak akaun
anda,
mana
tau
anda
menggunakan
cara
yang
tidak
sah
dalam
mendapatkan pendapatan dari PTC site tuh. Silap-silap anda boleh kena
‘banned’! Nanti kita bincang macam mana nak elak dari kena ‘ban’ dalam
Chapter 6.
Oleh: Muaz Hadi
31
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 5: Bagaimana memilih PTC?
Untuk makluman anda terdapat beratus website yang menawarkan servis PTC ni.
Tak terjoin la. Tapi anda perlu hati-hati, banyak yang hanya nak sedut duit anda.
Jadi anda jangan mudah rabun mata. Jangan risau, anda akan dapat
mengesan website yang tipu dengan merujuk kepada Scam List dalam blog
MuazHadi. Scam List di situ akan di update dari semasa ke semasa. Jadi apa
lagi? Bookmark blog itu dan semak update dari masa ke masa.
Bagaimana memilih PTC site? Tak ada cara yang khusus, yang ada hanyalah
beberapa tips yang mungkin anda perlu ikuti untuk mengelak dari terjebak
dalam penipuan dan kehilangan wang anda. Saya sendiri pernah kehilangan
sedikit wang ketika bertindak melabur di salah satu PTC tak lama dulu. Jadi di sini
saya senaraikan beberapa perkara yang anda perlu timbangkan dalam
menyertai PTC;
•
Cari PTC yang dah lama dalam industri PTC. Memadai jika anda
menjumpai PTC yang dah 4 bulan beroperasi. 4 bulan boleh dikatakan
agak lama dalam dunia PTC. Buxto PTC adalah salah satu contoh PTC site
yang ada ciri ini. Buxto telah beroperasi lebih setahun, satu tempoh yang
agak lama.
•
Banyak Payment Proof. Cari PTC yang ada trait rekod yang baik dalam
membayar ahli-ahlinya. Isabelmarco PTC ada daily payment proof yang
dah menjangkau ratusan ribu dollar. Bukti ini sangat kukuh
Oleh: Muaz Hadi
32
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners •
Owner yang dikenali dan dipercayai dalam dunia PTC. Sekiranya anda
menyertai mana-mana forum PTC, pasti ada PTC owner di situ dan dari
situ lah anda mengenali mereka.
•
Design unik dan menarik. Kalau boleh carilah PTC site yang mempunyai
design layout yang unik dan berbeza dengan yang lain. Hal ini
mencerminkan kesungguhan owner nya dalam mengendalikan PTC.
Kebanyakan PTC site membeli script template yang sedia ada, jadi anda
akan perasan ada PTC yang layout nya sama, Cuma nama nya berbeza.
Jangan terkejut pulak kalau jumpa ye!
•
Kenal pasti PTC yang mempunyai support forum di mana Admin PTC
tersebut turun padang menjawab soalan-soalan ahli forum tersebut.
Earn.nu dan IsabelMarco dikenali kerana punya support yang pantas dan
selalu ada di forum. Sejak kebelakangan ni, ada PTC yang semakin bagus
dengan menawarkan “Live Support” di mana anda boleh sembang terus
dengan Admin
•
Elakkan PTC yang hanya menawarkan PayPal sebagai payment
processornya kerana PayPal mempunyai polisi yang agak keras terhadap
PTC. Kalau PayPal mengambil tindakan membekukan akaun pemilik PTC
itu, anda juga akan terjejas. Banyak kes seperti ini berlaku sehingga “Daily
Clicks PTC” hilang kredibiliti disebabkan kes ini
•
Bertanya kepada mereka yang arif tentang PTC di forum-forum PTC (saya
senaraikan beberapa forum yang boleh dipercayai di Chapter 8)
Oleh: Muaz Hadi
33
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Di samping 7 perkara yang disebutkan di atas ada beberapa perkara lain yang
anda mungkin boleh cuba. Tapi amaran saya, ianya berisiko!! Ok ini senarionya;
-
banyak PTC yang muncul kebelakangan ini dan semuanya mahu
membuat keuntungan dari perniagaan PTC ini
-
cara mereka nak untung ialah mereka harus mendapatkan seberapa
ramai ahli untuk aktiviti pengiklanan
-
ramai orang akan tertarik kepada PTC jika PTC tersebut mempunyai
Payment Proof yang bagus
-
nah!!! Di sini LOBANG nya! Anda bantu mereka membuat payment proof
dengan menjadi ahli terawal mereka dan cari sebanyak mungkin referral
pada peringkat awal
-
jadi anda akan berjaya cashout wang anda sekiranya anda ahli terawal
PTC itu JIKA PTC ITU BERHASRAT UNTUK TIPU PENGGUNA.
-
Kenapa? Kerana scam PTC akan membuat beberapa payment pada
peringkat awal dan di sini lah peluang anda.
Oleh: Muaz Hadi
34
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners -
Join PTC2 yang baru bukak dan buat seberapa banyak wang yang
mungkin dalam masa yang singkat!!
-
Tapi awas, menyertai PTC yang baru bertapak amat berisiko sekali jika
anda berhasrat melabur untuk jangka masa panjang.. jika mereka
lingkup, anda terlungkup!
Diharapkan dengan petua yang disebutkan dalam Chapter ini dapat
membantu anda memilih PTC yang bagus dan dapat menjana pendapatan
sampingan anda sendiri!
Oleh: Muaz Hadi
35
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 6: Bagaimana Mengelak dari Kena
Banned?
Banyak PTC mengetatkan sekuriti system mereka. Beribu-ribu akaun membership
telah dipadam dan IP telah di sekat (ban) dari menyertai syarikat tersebut. Polisi
tidak membenarkan penyertaan rakyat Negara China oleh beberapa PTC
adalah berkait rapat dengan isu aktiviti penipuan. Untuk makluman, pengguna
Malaysia dan Indonesia juga telah disekat untuk menyertai syarikat PTC
terkemuka; Uronlinebux kerana aktiviti penipuan dan penyelewengan akaun.
Jadi bagaimana mengelak untuk tidak kena ban?
•
Buat hanya satu akaun. Jangan cuba-cuba membuat lebih dari satu
akaun kerana usaha anda akan sia-sia.
•
Jangan guna apa-apa software Autoclicker seperti GreaseMonkey dan
lain-lain kerana ianya tidak memberi apa-apa manfaat kepada
pengiklan dan anda sudah pasti dapat dikesan
•
Jangan hantar email kepada mereka yang anda tidak kenali menyuruh
mereka menyertai PTC sebagai referral anda kerana tindakan itu
dianggap SPAM dan amat bertentangan dengan polisi syarikat-syarikat
PTC.
Oleh: Muaz Hadi
36
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners •
Pastikan tiada kes-kes ‘charge back’ dari kredit kad anda.
•
Pastikan teman-teman, suami atau isteri anda tidak menumpang akaun
Alertpay ataupun Paypal anda. Setiap akaun PTC harus mempunyai
akaun Alertpay atau PayPal yang unik untuk setiap orang.
•
Sebolehnya pastikan anda menggunakan PC peribadi anda dan tidak
melakukan aktiviti clicking di pejabat, universiti mahupun cybercafe
kerana ada sesetengah PTC yang melarang penggunaan IP yang sama
•
Sebagai tindakan berjaga-jaga, sekiranya anda terpaksa melakukan
aktiviti klik di tempat lain selain PC anda, setiap kali selepas habis aktiviti
clicking, logout dan buang semua “Cookies” di komputer anda. Dengan
ini info login anda akan selamat dan anda tak perlu risau jika ada yang
menggunakan PC yang sama untuk klik iklan PTC. Macam mana nak
buang Cookies?
o
Kalau anda menggunakan Firefox sebagai browser anda;
-Pergi ke Tools
-KlikOptions
-Klik ke Privacy kemudian Private Data
-Klik "Clear Now"
-Tandakan "Cache" and "Cookies" and then "Clear Now"
-Klik "Clear Private Data Now"
o
Untuk yang menggunakan Internet Explorer 6
-Pergi ke Tools
-Klik Internet Options
-Pada tab "General" (default) dan option "Browsing History", Klik "Delete"
-Klik "Delete Files" pada "Temporary Internet Files"
-Klik OK dan OK sekali lagi.
Oleh: Muaz Hadi
37
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners o
Kepada pengguna Internet Explorer 7
-Pergi ke Control Panel
-Kemudian Internet Options
-Pada "Browsing History", klik "Delete"
-Klik "Delete Cookies" pada bahagian "Delete Cookies "
•
Elakkan menggunakan button “Esc” pada keyboard anda atau pun
menekan button “Stop” atau “X” pada browser anda. Sabar lah, tunggu
sehingga semua page iklan load dan tunggu sehingga habis 30 saat.
•
Satu lagi, jangan memaki-hamun Admin PTC di forum, kalau mereka
marah, habis lah anda..Tiada maaf bagi mu.. haha
Sekiranya semua tips di atas diambil perhatian, anda pasti tenang dan mampu
membuat duit dari PTC dengan jayanya. Anda perlu ingat, tidak perlu tergopoh
gapah, saya pasti anda akan dapati banyak peluang membuat duit dari iklaniklan yang dipaparkan dalam link iklan yang anda klik. Jadi, enjoy lah iklan-iklan
itu semua! Eh, saya pernah jumpa iklan “Tongkat Ali” dalam salah satu PTC tak
lama dulu. Huhu terasa bangga pulak!
Oleh: Muaz Hadi
38
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 7: Teknik Mencari Referral
Mempunyai orang bawah (referral) adalah kunci kejayaan dalam PTC. Tanpa
referral boleh saya katakan anda hanya membuang masa anda. Jangan
bazirkan masa!. Kalau anda gagal mencari referral, tak berbaloi anda klik iklan
setiap hari kerana anda hanya mampu menjana 10 sen sehari. Cari tepi jalan
pun jumpa!! Saya ada lebih kurang 500 referral dalam Isabelmarco dan mampu
membuat sehingga $30 sehari. Berbaloi bukan?
Jadi bagaimana mendapatkan referral? Ini adalah antara teknik yang boleh
anda lakukan. Ada yang percuma dan ada yang memerlukan kos;
•
Beli referral
o
Semua PTC menjual referral dengan harga rambangnya $1
seorang. Anda perlu membuat beberapa penilaian sebelum
membeli referral (Penerangan lanjut dalam bahagian Tips)
•
Iklan link anda
o
Selepas anda register untuk sesuatu PTC, anda akan diberi referral
link untuk anda iklan kan beserta banner. Iklan kan di mana-mana
website kepunyaan anda mahupun mana-mana forum yang
anda sertai di ruangan signature forum
Oleh: Muaz Hadi
39
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners o
Sekiranya anda ada wang lebih anda boleh iklankan di manamana tempat berbayar. Jangan la sampai gunakan AdWords
pulak!! Tapi kalau anda yakin apa salahnya, tapi saya belum
pernah cuba!
•
Buat blog
o
Buat blog anda sendiri, pamerkan payment proof anda, review
anda tentang PTC itu dan apa-apa sahaja yang boleh menarik
pembaca blog anda menyertai PTC sebagai referral anda
o
Atau pun menggunakan blog sedia ada anda, post kan satu entry
pasal PTC dan letak satu dua banner PTC di sidebar blog anda
•
Referral exchange
o
Cari PTC yang baru, anda buat perjanjian dengan sahabat anda,
dia join sebagai referral anda dan anda join sebagai referral dia
o
Di samping itu, ada juga forum yang membuka thread untuk
referral exchange seperti di http://www.asiaptc.com/forum/ dan
http://ptctalk.com/forums/. Di situ anda boleh bertukar-tukar
keahlian PTC dengan ahli forum yang lain.
•
Reward
o
Ganjaran kepada sesiapa yang menjadi referral anda. Anda
boleh berikan freebies kepadanya ataupun wang tunai atau apaapa yang difikirkan sesuai
o
Saya pernah menggunakan teknik ini dahulu dengan menawarkan
pemberian tunai kepada referral saya yang berjaya klik dalam 150
Oleh: Muaz Hadi
40
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners sehingga 200 iklan. Cara ini memang berkesan tapi anda perlu
lebih masa untuk menguruskan pembayaran dan sebagainya.
o
Satu lagi kelebihan teknik ini ialah, referral yang telah anda bayar
setelah mereka klik 200 iklan (contohnya) berkemungkinan besar
akan terus klik setelah mendapat bayaran dari kita kerana dalam
akaunnya sendiri sudah ada wang hasil dari kerja-kerja klik iklan
yang dia telah lakukan. Pasti dia akan terus klik dan kita akan
mendapat keuntungan yang bagus untuk masa yang panjang!
•
Ajak rakan-rakan Friendster, MySpace, Facebook etc
o
Pengaruh komuniti sosial ini juga amat besar. Ada sesetengah
Internet Marketer menggunakan kelebihan dua komuniti sosial ini
untuk melancarkan penjulan produk mereka. Jadi anda juga
boleh menggunakan teknik yang sama untuk mencari referral. Tapi
jangan la spam yer!
•
Join mana-mana program internet untuk mendapatkan referral
o
Banyak program mendapatkan referral disediakan di Internet. Apa
yang anda perlu lakukan ialah daftar di program tersebut,
dapatkan poin (credit) dengan menyertai PTC/tawaran orang lain,
beli credit atau refer orang lain join program itu.
o
Dengan credit yang ada anda boleh dapatkan referral yang
terdiri dari ahli program tersebut. Ok, ini antara program mencari
referral yang ada sekarang
ƒ
http://www.getref.com/
ƒ
http://www.simplerefs.com/
Oleh: Muaz Hadi
41
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners ƒ
http://www.programrefs.com/
ƒ
http://www.targetrefs.com/
Banyak lagi teknik-teknik lain untuk mendapatkan referral, tapi AWAS!!! Jangan
sesekali menghantar SPAM email kepada orang mengajak mereka menyertai
anda!
Lagi satu, kalau anda berjaya mendapatkan lebih 20 referral, eloklah kalau
anda mempertimbangkan untuk upgrade akaun PTC anda kepada Premium
Membership. Dengan premium membership, setiap klik anda dan klik referral
anda akan digandakan mengikut ketetapan PTC tersebut. Di samping itu juga
anda akan mendapat lebih iklan untuk anda klik, bermakna lebih pendapatan
untuk anda. Tetapi jika referral anda kurang 20 orang, saya nasihatkan supaya
anda bersabar dahulu, jangan upgrade membership anda lagi ok?
Oleh: Muaz Hadi
42
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 8: Tips Untuk Berjaya Dalam PTC
Fokus
Fokus kepada 2-3 PTC yang reliable. Jangan sertai terlalu banyak PTC walaupun
anda punya banyak masa terluang.. Anda hanya boleh sertai banyak PTC jika
anda ada kemampuan untuk mencari banyak referral atau pun anda banyak
duit untuk beli referral. Kalau anda tiada wang, cukup sekadar 2 atau 3 PTC.
Yang penting anda maksimumkan pendapatan anda dari PTC tersebut. Apa
guna 20 PTC tapi setiap satu PTC anda hanya dapat 10 sen sehari? Biar lah sikit
PTC yang anda join tapi setiap PTC itu reliable dan beri pulangan yang baik dan
banyak untuk anda. Bak kata orang, biar lah beristeri sorang, tapi isteri tu cantik,
mulus, kudus, baik hati dan boleh buat hati kita tenang dari beristeri 3 tapi
semua nya ganas macam singa! Nak buat apa? Haha.
Berhati-hati
Jangan terlalu suka dengan PTC dan menyertai dengan mudah mana-mana
PTC. Banyak PTC yang mahu menyedut wang anda di luar sana. Jadi berhatihati, tanya pada yang tahu, sertai forum, buat sedikit homework. Fahami dan
baca semua panduan yang telah saya huraikan dalam Chapter Bagaimana
Memilih PTC. Kamon la, nak melabur mesti la buat homework kan? Nak labur
Unit Trust pun kena buat homework, baca and compare mana yang lebih
bagus. Nak amik insurans pun sama, mesti nak tengok yang reliable! Tak salah
berhati-hati tapi ingat, jangan terlalu berhati-hati, nanti apa pun tak jadi!
Oleh: Muaz Hadi
43
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Labur
Buatlah penilaian, dan laburlah sedikit wang anda untuk mendapat lebih
pulangan. Lakukan sedikit kajian terhadap beberapa PTC, bina keyakinan dan
buat tindakan. Anda harus mengambil sedikit risiko tetapi jangan terlalu
merisikokan diri anda!
Apa yang anda perlu perhatikan sebelum melabur wang untuk membeli
referral?
•
Pastikan harga referral itu berpatutan. Biasanya $1 untuk seorang referral
adalah amat berpatutan. Jika referral yang anda beli mahal, anda perlu
lebih masa untuk mendapat pulangan modal dan kadang-kadang
referral itu tidak berbaloi untuk anda beli
•
Semak ganjaran yang ditawarkan oleh PTC untuk setiap klik oleh referral
anda. Jika klik setiap referral hanyalah $0.001 ataupun $0.005 adalah
amat tidak berbaloi untuk anda membeli referral dengan harga yang
mahal. Carilah PTC yang membayar anda $0.01 untuk setiap klik yang
dibuat oleh referral anda
•
Lihat jumlah iklan pada PTC itu. Lagi banyak iklan yang ditawarkan oleh
PTC itu bermakna lebih banyak yang anda dapat dari referral anda. Jika
iklan hanya 4, buat apa anda beli referral?
•
Pastikan PTC itu benar-benar kukuh, owner nya dikenali dan aktif dalam
forum. Baca feedback orang lain dan semak disenarai SCAM untuk
pastikan PTC itu benar-benar bagus.
•
Carilah PTC yang banyak payment proof
Oleh: Muaz Hadi
44
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Sertai forum
Sertailah forum-forum yang membincangkan tentang PTC untuk mengetahui
kemunculan PTC2 baru mahupun perkembangan dunia PTC. Buat masa ini saya
syorkan kepada anda AsiaPTC Forum (http://www.asiaptc.com/forum/) iaitu
forum PTC khas untuk orang-orang Asia. Moderator dan Admin nya merupakan
members kepada banyak PTC dan mereka punya banyak pengalaman dalam
dunia PTC. Lagi satu, forum ini tidak dimiliki oleh pemilik mana-mana PTC jadi
pandangan dan pendapat mereka boleh dianggap telus dan tidak ‘bias’. Ini
adalah list beberapa forum terkemuka dalam membincangkan tentang PTC
yang anda boleh sertai
•
•
•
•
AsiaPTC forum
o http://www.asiaptc.com/forum/
PTCtalk Forum
o http://ptctalk.com/forums/
Money Makers Group Forum
o http://www.moneymakergroup.com/forums.html
Dream Team Money Forum
o http://www.dreamteammoney.com/
Buat Blog
Buat blog! Promosi PTC anda. Cari je yang free seperti blogger ke blogdrive ke
freewebs atau apa apa yang free lah. Pastu kalau nak grand skit (setelah anda
buat duit banyak) boleh la beli domain ke nak bli hosting ke. Tapi buat
permulaan, mulakan dengan blog. Serius anda akan mendapat kepuasan
darinya. Anda boleh tiru blog MuazHadi, no hal punya, tapi kasik lah kredit skit
dengan meletakkan link blog saya di blog anda. Boleh kan?? Huhu
Oleh: Muaz Hadi
45
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Klik setiap hari
Saya dah sebut pasal ‘klik setiap hari’ dalam beberapa bahagian dalam ebook
ini. Tapi saya ulangkan sekali lagi kerana aktiviti amat penting. Kalau boleh
luangkan masa anda untuk klik iklan setiap hari, tak lama pun, sesambil anda
layari internet setiap hari, klik iklan PTC. Dalam kata lain, surfing anda pada hari
itu berjaya memberi anda sedikit pendapatan. Kita mengharapkan referral kita
melakukan benda yang sama dan seharusnya kita melakukan benda yang
sama. Cuba bayangkan 30 referral anda klik semua iklan setiap hari, banyak tuh
anda dapat. Jadi untuk adil, anda klik lah iklan anda setiap hari, mudahmudahan referral anda akan melakukan perkara yang sama. Ingat!! Saya sebut
sebelum ni, ada PTC yang tidak memberikan anda hasil dari referral anda jika
anda sendiri tidak klik iklan pada hari tersebut. Satu lagi, akaun anda juga
mungkin dipadam sekiranya anda tidak aktif!
Sabar
Anda perlu kesabaran dalam semua perkara. Sebab sabar adalah salah satu
paksi kejayaan. Dalam PTC anda perlu sabar sebab masa untuk anda
mendapatkan wang dari PTC agak lambat. Ada yang mengambil masa
sehingga 30 hari dan ada yang lebih untuk wang sampai ke akaun Alertpay
anda. Kalau anda tidak sabar dan mengamuk memaki hamun Admin manamana PTC silap-silap anda akan di ‘ban’ dari PTC itu dan anda tak dapat sikit
habuk pun.
Kalau boleh jangan terlalu menunggu wang itu, anda boleh
melakukan banyak kerja-kerja lain dari menghitung hari untuk mendapat
bayaran kerana bila tiba giliran anda, jika PTC itu tulen, anda pasti dibayar!
Oleh: Muaz Hadi
46
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 9: Risiko PTC dan Bagaimana
Menanganinya
Semua perkara mempunyai risiko yang tersendiri apatah lagi hal-hal yang
berkaitan dengan proses mendapatkan wang dari internet. Harap anda telah
baca dan fahami ‘Earnings Disclaimer’ pada bahagian permulaan ebook ini.
Secara jujurnya anda perlu tahu yang anda ada potensi untuk rugi dalam PTC.
Ada 4 risiko utama yang perlu anda tahu;
•
Akaun Alertpay atau PayPal anda mungkin dicuri/kena hack
•
Syarikat PTC tutup dan anda hilang wang
•
Akaun PTC anda kena ban/delete
•
Akaun PTC anda kena hack/dicuri
Akaun Alertpay/PayPal dicuri/kena hack
Anda mempunyai risiko untuk hilang wang dalam akaun Alertpay/PayPal anda.
Dalam kata lain, orang lain masuk akaun anda dan melakukan pemindahan
wang (transfer fund) ke akaun lain. Benda ni memang tak mustahil berlaku. Hal
ini bukan hanya berlaku untuk mereka yang join PTC tapi juga untuk semua
yang mempunyai Akaun Alertpay/PayPal.
Wang saya di akaun Alertpay pernah ‘hilang’ sebanyak $120 (hampir RM400)
tidak lama dulu. Wang itu telah dipindah ke akaun pihak ketiga tanpa
pengetahuan saya. Tetapi dengan servis profesional pihak Alertpay, saya telah
Oleh: Muaz Hadi
47
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners mendapat kembali wang tersebut. Jadi tak mustahil benda sebegini boleh
berlaku kepada anda!. Ini kronologi kisah saya;
•
Saya cuba login akaun Alertpay untuk melakukan satu transaksi tetapi
saya gagal akses akaun tersebut. Sistem mengatakan yang password
yang saya masukkan salah.
•
Dengan menggunakan option reset email, saya cuba memasukkan
alamat email untuk pihak Alertpay menghantar password yang baru
tetapi sistem mengatakan yang email saya tiada dalam rekod!
•
Saya tak ada pilihan lain, selain menulis email kepada Customer Support
pihak Alertpay menceritakan masalah akaun saya. Dengan bantuan
pantas dari pihak Alertpay, saya berjaya akses akaun saya kembali dan
mendapati bahawa ada pihak ketiga memasuki akaun saya.
Oleh: Muaz Hadi
48
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners •
Menggunakan IP trackker menunjukkan IP itu dari Mesir! Dan yang
pastinya saya berada di Malaysia ketika itu.
•
Yang paling mengejutkan, wang $120 telah di pindah ke akaun orang
lain. Saya email Customer Support sekali lagi memberitahu perkara ini
dan mereka nak saya kemukakan sedikit data transaksi terakhir saya.
Dengan pantas Alertpay membuat ‘reverse’ transaction dimana wang itu
dimasukkan kembali ke akaun saya.
Jadi ini merupakan salah satu risiko dan kemungkinan negatif yang mungkin
berlaku kepada anda yang berkecimpung dalam dunia transaksi internet. Anda
harus bersedia untuk menghadapi semua ini. Saya akan simpulkan beberapa
langkah pencegahan di akhir bab ini nanti.
Oleh: Muaz Hadi
49
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Syarikat PTC tutup dan anda hilang wang
Bahagian ini paling kritikal dalam dunia PTC. Anda harus ingat bukan semua PTC
itu bagus dan mampu survive untuk tempoh masa yang lama. Apabila
membaca bab ini, harapan saya ialah anda faham dan kuasai beberapa tips
yang telah kita bincang di Chapter 4 tentang bagaimana memilih PTC. Jika
belum, anda ulang baca bab itu kerana itu adalah perkara asas yang perlu
anda tahu.
Kebanyakan kes PTC tutup disebabkan 3 perkara utama
•
PTC site tersebut kena hacked atau dicerobohi
o
Banyak ‘hacker’ di alam cyber ni, jika sesebuah PTC tu kena attack,
ada kemungkinan semua data dan fund PTC tersebut hilang dan
dipindah milik. Bukan semua Admin PTC mampu untuk recover
setelah kena hack dan ada yang mengambil jalan mudah untuk
‘lari’ dan menghilangkan diri. Nah, pada masa tuh tiada apa yang
tinggal untuk anda.. Tapi ada juga yang mampu recover dan
meneruskan perjalanan PTC tersebut. Xclix PTC pernah kena hack
dua kali seingat saya tetapi masih mampu bangun semula. Tapi
setelah di hack semula pada akhir Nov, site ini sudah tak mampu
bertahan
•
Unsustainable – Ketidakmampuan
o
Ada PTC yang gagal mendapatkan individu atau syarikat yang
mahu iklan di PTC site mereka. Tetapi untuk memastikan ahlinya
tidak lari, mereka membuat ‘self-advertising’ iaitu meletakkan iklan
Oleh: Muaz Hadi
50
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners sendiri. Dalam kata lain mereka bayar ahli untuk klik dan view iklan
mereka sendiri. Jadi bila tiba masa untuk ahli tuntut pembayaran
(cashout), mereka tak mampu untuk bayar dan mengambil
keputusan tutup PTC site tersebut
o
Ada juga PTC yang tak mampu untuk terus survive sebab ada
masalah dengan Online Processor. Banyak PTC yang tergugat
apabila PayPal mengetatkan syarat mereka dengan PTC awal
tahun 2008. Kes berkaitan isu ini ialah satu ketika dahulu wujud satu
online processor yang menawarkan service seperti Alertpay dan
PayPal iaitu MyPayScript (MPS). Kebanyakan wang PTC tersebut
disimpan di MPS sehinggalah satu masa dimana MPS mempunyai
masalah yang menyebabkan service mereka dibekukan. Semua
fund di dalamnya juga disekat dan disiasat oleh FBI (setakat info
yang saya tahu masa tu). Ubux PTC masa itu hilang kebanyakan
wang mereka dalam akaun MPS dan tak mampu lagi untuk survive
masa itu. Lagi cerita pasal Ubux PTC boleh dibaca di sini
•
Admin scammer
o
Yang ini tak perlu dihuraikan lagi. Ada saja PTC site yang
dibangunkan
dengan
tujuan
untuk
menipu
dan
mengaut
keuntungan dari pengguna internet. Bila mereka rasa wang yang
dikehendaki cukup, mereka tutup site dan cabut lari bersama
wang anda. Terkapai lah kita masa tu.. Saya sarankan anda selalu
merujuk Scam List dan melakukan beberapa homework melalui
Google search untuk tahu pasal apa-apa program PTC
Oleh: Muaz Hadi
51
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Saya sendiri pernah hilang pendapatan saya dalam Ubux PTC dan beberapa
PTC lain. Tapi tak pe, saya ambil itu sebagai pengalaman.
Akaun PTC anda kena ban/delete
Ini risiko berat yang anda kena tanggung. Kebanyakannya adalah kesalahan
anda sendiri. Sekiranya admin sesebuah PTC bertindak untuk delete dan ‘ban’
anda dari PTC nya, tiada apa yang anda mampu lakukan kerana telah tertulis
dalam kebanyakan TOS dalam PTC. Sebagai contohnya TOS Buxto PTC
berbunyi;
“We have the right to suspend or terminate your account at any time,
for any reason and without warning or notice. If we decide to give a notice, we will
notify you by e-mail. If you are caught cheating in any way, your account
will be deleted without notice. Please note due to the proprietary
nature of our monitoring system, we are not able to disclose any
detailed information nor discuss the reason..”
(Sumber TOS)
Anda boleh mengemukakan rayuan sekiranya anda tidak bersalah. Apa yang
penting di pihak anda, pastikan anda mematuhi segala peraturan yang
ditetapkan dalam TOS dan pastikan anda memahami dan ambil perhatian
tentang apa yang telah kita bincangkan di Chapter 5.
Akaun PTC anda kena hack/dicuri
Ada juga kemungkinan yang akaun PTC anda dicuri dimana keseluruhan akaun
anda menjadi milik orang lain. Ya, betul, hal ini juga boleh berlaku kepada anda,
tidak mustahil sama sekali. Bagaimana nak tahu akaun anda dicuri atau kena
hack?
Oleh: Muaz Hadi
52
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners •
Anda gagal untuk akses akaun PTC anda dan sistem mengatakan yang
username atau password anda salah walaupun anda pasti yang
maklumat anda masukkan tadi memang betul
•
Anda
menggunakan
option
untuk
dapatkan
password
(retrieve
password) ke email untuk menyelesaikan masalah di atas. Tetapi apabila
anda masukkan email anda (email yang anda guna untuk daftar PTC
tersebut) sistem mengatakan yang email anda salah dan tiada dalam
rekod! Jika ini berlaku, memang sah, ada orang telah masuk ke akaun
anda dan tukar alamat email dan password anda, dalam kata lain anda
dah kena hacked!
4 perkara yang disenaraikan di atas adalah risiko utama yang anda harus ambil
perhatian. Ada beberapa risiko kecil seperti masalah kad kredit dan akaun
Online Processor anda kena gantung atau dibekukan, tapi saya rasa masalah
itu adalah masalah minor yang selalu berlaku dan mampu anda selesaikan!.
Jadi untuk 4 perkara di atas, apa yang harus kita tahu dan bagaimana
mengelakkan ia berlaku?
Bagaimana Menangani masalah-masalah di atas??
Risiko memang sentiasa ada. Sukar untuk menghapuskan risiko tetapi anda
boleh meminimumkan risiko. Ada beberapa langkah yang perlu anda lakukan
untuk meminimumkan risiko-risko yang telah disebutkan di atas. Antaranya ialah;
•
Pastikan anda mempunyai password yang unik untuk setiap program
internet yang anda sertai termasuk password untuk Online Processor. Lihat
apa yang staf Alertpay nasihatkan saya tentang hal ini;
Oleh: Muaz Hadi
53
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Setiap akaun internet anda harus mempunyai password yang berlainan
untuk mengelak akaun anda dicerobohi. Kalau boleh gunakan juga
username/nickname yang berbeza.
•
Kenali ‘Phishing Email’ dan elakkan diri anda dari tertipu dengan email
tersebut. Email ini selalu dihantar menggunakan header Online Processor
atau pun apa-apa syarikat terkemuka. Jangan mudah tertipu dengan
header tersebut kerana setiap header sangat mudah untuk ditiru dan
dipalsukan. Jika anda mendapat email menyuruh anda memasukkan
apa-apa maklumat peribadi anda atau pun memberikan link untuk anda
selesaikan ‘masalah’ akaun anda, berwaspadalah kerana ia mungkin
email perangkap! Ada 3 cara penting mengelak dari tertipu dengan
‘Phishing emails’, 1)Pastikan URL link tersebut menggunakan ‘https://’ dan
bukan hanya ‘http://’. ‘s’ menandakan yang site itu selamat (secure).
Kebanyakan site yang sah yang mahu meminta maklumat peribadi anda
akan menggunakan ‘https://’. Tapi ada juga yang tipu pun sudah
Oleh: Muaz Hadi
54
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners menggunakannya, tapi secara umumnya begitu lah. 2) Pastikan sender
email tersebut. Seharusnya jika email itu sah, ianya harus menggunakan
domain syarikat tersebut contohnya kalau email itu dari PayPal
seharusnya sender menggunakan email ***@paypal.com dan bukannya
[email protected]***.com. Anda nampak bezanya? 3)Pastikan link yang diberikan
kepada anda membawa anda ke website syarikat yang sah dengan
mengenalpasti URL tersebut. Ada URL yang pelik tapi membawa anda ke
main page PayPal. Website boleh ditiru layoutnya, dan kita mudah tertipu.
Cara mudah untuk mengelakkan masalah ini ialah dengan menghantar
email confirmation kepada Customer Support website tersebut untuk
memastikan kesahihannya. Untuk tahu lebih lanjut tentang isu ‘Phishing
email, layari http://www.privacyrights.org/ar/phishing.htm. Ni contoh
‘Phishing
email’
yang
saya
terima,
perhatikan
sendernya
‘From:
[email protected]’ maka sudah pastilah ianya bukan dari PayPal!;
Oleh: Muaz Hadi
55
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners •
Jangan sekali-kali memasukkan maklumat peribadi anda melalui email.
Jika anda terdesak seperti kes Alertpay saya, pastikan anda tahu dengan
siapa anda berurusan dan dia menggunakan email domain syarikat
seperti urusan email saya dengan staf Alertpay dibawah, Chris
menggunakan email rasmi domain Alertpay. Sebabnya mudah, jika
berlaku penipuan anda boleh report terus kepada syarikat tersebut
kerana hanya staf yang boleh menggunakan email syarikat dan mereka
mesti punya data tentangnya kalau dia menipu!;
Selebihnya terpulang kepada anda. Yang penting anda faham apa yang telah
kita bincangkan di Chapter 5 dan 6 untuk mengelakkan risiko akaun anda kena
delete/ban dan memilih PTC yang bagus dan berpotensi. Sekali lagi saya
tekankan, mustahil membuang risiko, kita hanya boleh mengurangkannya!
Tanam pisang pun ada risiko kan??
Oleh: Muaz Hadi
56
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 10:Kritik
Referral Robot
Purchased referrals punya isu menjadi salah satu isu hangat satu ketika dahulu di
mana ada pihak mendakwa referral yang dijual adalah ‘robot’ dan bukan
manusia. Hujahnya kerana setelah beberapa masa, semua referral yang dibeli
akan berhenti klik dan anda tidak lagi mampu menjana pendapatan dari
referral yang anda beli. Satu kajian kes, di mana saya membeli dalam 500 ratus
orang
referral
dalam
satu
PTC
terkemuka.
Setelah
pendapatan
saya
menjangkau lebih 3 kali dari kos yang saya kuarkan untuk membeli referral,
pendapatan saya turun mendadak dari $40 kepada hanya $1 sehari. Tak masuk
akal bukan? Tapi belum ada sesiapa yang dapat membuktikan dengan kukuh
bahawa semua referral yang dibeli adalah robot. Tapi bagi saya itu sudah
memadai, andai robot yang saya beli, saya dah dapat keuntungan lebih 300%
dalam masa beberapa bulan sahaja. Tidak ada pelabuaran biasa seperti “Unit
Trust” yang dapat bagi kita keuntungan dengan begitu banyak dalam tempoh
beberapa bulan sahaja. Kan??
Jadi untuk menangani masalah robot ini, anda harus merancang untuk “reinvest” semula keuntungan anda. Untuk pendapatan pusingan pertama, anda
keluarkan modal anda dan re-invest keuntungan atau apa-apa cara yang
anda rasa bagus. Yang penting ialah anda harus membeli referral secara
berterusan. Apa yang saya lakukan kepada semua akaun PTC saya ialah
dengan mengeluarkan semua modal kembali dan gunakan keuntungan untuk
Oleh: Muaz Hadi
57
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners membeli referral. Cara ini selamat sekaligus anda membuang risiko rugi kerana
semua modal anda sudah dikembalikan!. Cara yang paling mudah ialah anda
rekrut sendiri referral yang konfem manusia melalui kaedah-kaedah yang telah
kita bincangkan dalam ebook ni.
Tempoh untuk dapat Cashout
Banyak PTC yang mempunyai masalah dengan Cashout. Anda perlu menunggu
sehingga 20 – 60 hari untuk mendapat bayaran. Sebelum itu anda harus
mencapai minimum amount (biasanya $10) sebelum dapat request untuk
cashout duit anda. Ya lah, PTC ni semua perlu masa nak semak penyata anda
sama ada anda menggunakan Autoclicker atau tidak atau apa-apa yang
meragukan pada akaun anda. Buxto contohnya, sehingga kini (Julai 2008)
didakwa ada lebih 5 juta ahli, tapi kerja-kerja audit buat masa ini dibuat secara
manual! Jadi boleh fahamlah sebab apa lambat..kan? Itu pun ramai yang
merungut, bila dapat bayaran sedikit lambat terus tuduh PTC itu scam, tipu dan
sebagainya. Aduh susah la macam ni. Saya mahu tanya berapa lama anda
harus menunggu untuk mendapat cheque dari Bidvertiser ataupun Adsense?
Lama jugak kan? Mesti ada tempoh masanya. Itu company yang besar tuh,
Adsense dimiliki oleh Google. Untuk yang tak tahu, Google meletakkan syarat
untuk anda capai $100 baru anda boleh cashout dari akaun Adsense anda.
Banyak kan? Apa lah sangat $10 nak dibandingkan dengan $100! Jadi sabar
lah… sabar.. sabar dan sabar.. Sabar kan kunci kejayaan.?
Oleh: Muaz Hadi
58
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Mahu kaya Mudah! Menyampah aku!
Banyak yang mahu kaya dengan mudah, tak mahu berusaha dan tak mahu
mengeluarkan modal. Dalam kata lain mereka ini menanti wang turun dari
langit bagaikan hujan. Dalam cerita “Sivaji The Boss” boleh lah wang turun
macam hujan. Tapi dalam realiti, susah beb.. Kalau anda tak mahu berusaha,
anda perlu mengeluarkan wang untuk berjaya dan begitu lah sebaliknya.
Secara umumnya usaha dan keluarkan modal adalah resipi kejayaan dalam
mengorek wang dari internet di samping ilmu, panduan dan keyakinan
terhadap diri sendiri. Spritual aspect yakni punya tawakkal dan berserah kepada
“Tuhan yang wujud tanpa bertempat” adalah satu aspek yang perlu dalam
melaksanakan sesuatu. Kita punya daya usaha, kita punya harapan dan
keinginan, dan akhirnya setiap usaha itu ditentukan oleh Allah yang Esa. Belajar,
amalkan ilmu itu, usaha dan lipatgandakan usaha diikuti dengan tawakkal. Itu
resepinya..
Oleh: Muaz Hadi
59
PTC: Panduan Step‐by‐Step untuk Beginners Chapter 11: Penutup
Harapan saya anda mendapat manfaat sedikit sebanyak dari informasi yang
saya kongsikan. Yang penting ialah anda faham, bertindak dan yakin pada diri
anda. Saya sudah melakukannya, Saudara Wong dan Kak Izah sudah kaya
dengannya bahkan ramai lagi yang mampu tersenyum dikala harga minyak
melambung tinggi di samping peningkatan kos sara hidup.
Terus terang saya katakan buku ini dihasilkan sebagai penawar untuk anda
semua yang masih belum berjaya meraih pendapatan dari internet. Anda
mungkin telah cuba pelbagai usaha untuk menjadi Affiliate Marketer yang
berjaya. Anda mungkin sudah letih untuk menjadi Ewan Chia, Howie Schwartz
atau pun menjadi Gobala Krishnan mahu pun Dr.Irfan Khairi. Jadi apa kata anda
rehat sebentar, re-charge diri dan semangat anda, pulihkan keyakinan bahawa
internet adalah satu lubuk emas yang mampu memberi pulangan lumayan
kepada anda. Setelah anda yakin dan berjaya membuat sedikit wang dari
internet, kembali kepada Affiliate Marketing ataupun produk anda kerana saya
masih percaya itulah cara yang paling kukuh mencari wang dari internet.
Perlu saya tegaskan sekali lagi bahawa ini hanyalah satu cabang mudah untuk
mendapatkan duit dari internet tetapi ianya tidak lah sekukuh income stream
yang lain. Risikonya juga lebih sedikit, tetapi dengan risiko insan boleh terus maju
dan berjaya.. kan? Saya ucapkan selamat berjaya untuk anda semua! Mari
mengorek wang dari internet!
Oleh: Muaz Hadi
60