REZYDENCJA W KONSTANCINIE Konstancin

Comments

Transcription

REZYDENCJA W KONSTANCINIE Konstancin
JEMS Architekci Sp. z o.o.
ul. Gagarina 28a, 00-754 Warszawa
tel. + 48 22 559 28 00, fax + 48 22 559 28 03
[email protected], www.jems.pl
Rez ydencja w Konstancinie
Konstancin- Jeziorna
projekt: 2005
pow.: 2 300m2
klient: pr y watny
Wydłużone,
leżące
prostopadłościany
,o
powierzchniach
ścian tworzonych przez wąskie warstwy łamanego piaskowca
rozmieszczono wśród starych „pomnikowych” sosen, których
korony tworzą „zielony dach” nad całością założenia. Te kamienne
bryły mieszczą wnętrza mieszkalne i program wypoczynkowo
– sportowy.
W łączących je przeszkleniach znajdują się
dwukondygnacyjne halle, klatki schodowe i ogrody zimowe.
Drewniane harmonijkowe okiennice o poziomych gęstych żaluzjach,
zamykające wielkoskalowe okna, tworzą wraz z pasami kamienia
homogeniczne faktury elewacji. Można też tu mówić o pewnych,
jakkolwiek niebezpośrednich odniesieniach do architektury
okolicznych pensjonatów, a zwłaszcza ich drewnianych werand i
loggi.
Ogród ściśle powiązano z wnętrzami tak kompozycyjnie – jako
przedłużenie wnętrz, jak i poprzez zastosowanie tej samej gamy
organicznych materiałów: naturalnego, patynującego się kamienia,
drewna szkła i surowego betonu.
Residence in Konstancin
Konstancin- Jeziorna
project: 2005
area.: 2 300m2
client: private
The residence is situated on a large forest plot in the
centre of an old health-resort, in the vicinity of a villa
built in the 1930s to a design by Czesław Przybylski,
combining classicist features with influences of F. L.
Wright’s architecture. The building is a composition of
rectangular stone solids integrated among old trees.
Two of them, linked by a two-storey hall, accommodate
the executive and residential components, while the
third, set at right angle and slightly detached from the
rest, is a fitness area with a swimming pool. Trees
form a “second roof” over the residence building.
They are present in the interiors owing to two-storey
glazing and skylights. A twelve-metre wide window
links the living room with the garden designed as an
integral part of the house. The plan forms a strongly
linear pattern, a composition of enfilade spaces.
A roof garden, separated from the outside by an
openwork wall, is the extension of the master bedroom
situated on the first floor. Elevation planes of stone
laid in narrow level strips emphasise the horizontal
composition pattern and provide background to the
trunks of nearly twenty-metre-tall pine and oak trees.
Next to the main residential building, guest units
are designed, linked by a common glazed gallery.
Wooden louvers and shutters framing large glazed
areas evoke the ambience of Konstancin’s spa
architecture.
JEMS Architekci Sp. z o.o.
ul. Gagarina 28a, 00-754 Warszawa
tel. + 48 22 559 28 00, fax + 48 22 559 28 03
[email protected], www.jems.pl

Similar documents