Hageveld Estate - HOSPER - landscape architecture and urban

Comments

Transcription

Hageveld Estate - HOSPER - landscape architecture and urban
Hageveld Estate >>>
Hageveld Estate
Finalist Dutch Design Awards 2008, Arie
Kepplerprijs 2009, Yearboek Landschapsarchitecture and urban design 2010,
Nomination Best Private Plots 2010
project
landscape and urban masterplan, supervision architecture, outdoor design, design
pond
location
Heemstede
designers
Berrie van Elderen
Marike Oudijk
partners
Stijlgroep, Braaksma & Roos architects,
MYJ groep architects, HMADP architects,
Hermine van der Does
commissioner
Hopman Interheem Groep
area
14 hectares / 60 apartments
year of design
2002
Transformation of the estate
In 2002 a plan was made to transform the Hageveld Estate, a former seminary of the
Catholic Church, into private housing. At the same time, the high school situated in
the rear of the building needed space for expanding the schools sporting activities.
Our intervention consists of a master plan for the urban design and landscape plan for
the estate, the design and detailing of the pond and grounds as well as the supervision of the architectural design.
photography
Pieter Kers
HOSPER - HAGEVELD ESTATE p. 3/6
Landscapepark
The green and water structures have
been restored and improved to enhance
the green character of the estate. The
grass stretches out directly to the
facades wherever possible. The school’s
playground is accentuated with a one
meter high grass bank. The public footpaths and trails through the trees have
been restored and extended to connect
with the surrounding meadows. A new
bicycle path connects to the existing
cycle routes.
Objectives for this transformation were
repairing the coherence between building, grounds and pastures, maintaining
the public accessibility of the estate,
creating a representative front and a
campus like back for the estate and
adapting the infrastructural logistics to
the suit the new users.
HOSPER - HAGEVELD ESTATE p.4/6
New Apartments in the fronthouse
A large pond was designed on top of an
underground car park, giving the building
a special representative front. The pond
has a surface of 730 m2 surface and is
60 cm deep with an edge of CorTen steel.
The entrance slope slits through the
water. The drainage system is situated
under the small white pebbles around
the steel rim. Panels with coloured glass
works of art, fitted in the bottom of the
pond, ensure daylight entry in the underground car park. Additionally, fountains
generate a special effect to the water
surface from time to time, producing little bubbles just above water level.
HOSPER - HAGEVELD ESTATE p.5/6