Juniorijoukkueen
toimitsijan opas
Vaasan Jääkiekkoerotuomarit ry - Pia Välimaa 4.10.2015
Yleistä toimitsijatehtävistä
Jokaisessa jääkiekko-ottelussa täytyy olla toimitsijoina vähintään kirjuri, ajanottaja,
kuuluttaja ja kaksi rangaistusaition valvojaa, jotta ottelu voidaan pelata.
Ottelun kotijoukkue nimeää toimitsijat. Joukkueen nimeämiä toimitsijoita koskevat samat
säännöt ja ohjeet kuin erotuomarikortillisia toimitsijoita. Jos toimitsijaksi nimetyllä on este,
hän hankkii itse ajoissa sijaisen ja ilmoittaa vaihdosta joukkueenjohtajalle.
Otteluun tulee valmistautua huolellisesti tulemalla hyvissä ajoin paikalle ennen ottelun
alkua ja muistamalla, että toimitsijat toimivat puolueettomasti ja ovat tuomariston kanssa
samaa joukkuetta.
Ottelun toimitsijat eivät esiinny seuravaatteissa, eivät kannusta kumpaakaan joukkuetta,
eivätkä kommentoi tuomariston päätöksiä.
Tulospalvelun ohjeita toimitsijoille löytyy osoitteesta:
Tulospalveluohje
Tilastointi- ja tulospalveluohjelman (TiTu) käyttöohje
Joukkueen kokoonpanon luominen tilastoitavissa sarjoissa
Voittomaalikilpailun merkintä pöytäkirjaan
Rangaistusten numeroinit ja syykoodit
Laukausmääritteet (mikä lasketaan torjunnaksi)
Tyhjät pöytäkirjapohjat manuaalisesti tilastoitaviin otteluihin löytyvät osoitteesta:
Pöytäkirjapohja
Kilpailusäännöt ja juniorisäännöt löytyvät osoitteesta:
Lämmittelyajat, erätauot ja pelitavat järjestävälle joukkueelle (C2 ja vanhemmat):
Tilastointi- ja tulospalveluohjelmaan Tituun kirjautuminen
Kirjurin toimenkuva
Kirjuri on toimitsijoiden esimies. Kirjuri saapuu otteluun tuntia ennen ilmoitettua pelin
alkamisaikaa, jotta hän ehtii kuitata tietokoneen JuniorSportin kioskista ja asettaa sen
toimintakuntoon toimitsija-aitioon.
Joukkueenjohtaja antaa kirjurille Titu-tunnukset ja kertoo toimitsijoille erätaukojen
pituudet ja jääajot, jotka hän on käynyt sopimassa vahtimestarien kanssa.
Juniorijoukkueen toimitsijan opas 4.10.2015.doc Pva/4.10.2015 Sivu 2
Tilastoitavissa sarjoissa joukkueenjohtajat tekevät omat kokoonpanonsa Titujärjestelmään riippumatta siitä pelaavatko koti- vai vierasjoukkueena sekä toimittavat
Titusta tulostetun ja itse allekirjoittamansa kokoonpanon kirjurille tarkastettavaksi tuntia
ennen ottelun alkamisaikaa.
Ennen ottelun alkua kirjuri tarkastaa kokoonpanot (allekirjoitetut # Titu) ja tulostaa
pöytäkirjan itselleen ja kuuluttajalle. Tulostin on jäähallin aulassa, avaimen saa infosta.
Ottelun aikana kirjuri tilastoi ottelun Titu-järjestelmässä. Valmis pöytäkirja tulostetaan
paperille ja vahvistetaan kirjurin ja tuomariston allekirjoituksilla. Joukkueenjohtajat eivät
allekirjoita pöytäkirjaa, vain pelaajaluettelot. Pöytäkirjan on oltava oikein täytetty ja
vastattava pelin kulkua, jotta tuomaristo voi hyväksyä sen pelin päätyttyä.
Jos kyseessä on harjoituspeli tai ei-tilastoitava peli, jota ei ole Titussa, pöytäkirja
kirjoitetaan käsin täysin samalla tavalla kuin Titun pöytäkirja. Jos kirjuri tekee virheen,
väärä tieto yliviivataan siististi viivoittimella ja kirjoitetaan ko. rivi kokonaan uudestaan
seuraavalle vapaalle riville.
Tuomareiden ilmoittamia maalintekijöitä tai syöttäjiä ei saa vaihtaa. Kaikki muutokset
tulevat vain ja ainoastaan tuomareiden kautta. Jos ilmoitettua pelinumeroa ei löydy tai
jokin tuomareitten kommunikoima tilanne jää epäselväksi, kirjuri selvittää asian
tuomareilta avaamalla pelikatkon aikana rangaistusaition luukun. Kun luukku on auki,
tuomari ei jatka peliä, vaan tulee selvittämään asian kirjurin kanssa kaukalon laidalle.
Valmiista allekirjoitetusta pöytäkirjasta otetaan kaksi kopiota, jotka kirjuri toimittaa koti- ja
vierasjoukkueelle. Alkuperäiset allekirjoitetut kokoonpanoluettelot ja allekirjoitettu
pöytäkirja annetaan kotijoukkueen joukkueenjohtajalle säilytettäväksi.
Jääkiekkoliitto saattaa pyytää kokoonpanoluetteloita tai pöytäkirjaa nähtäväksi
kauden aikana tai sen jälkeen.
Kirjuri merkitsee ottelutapahtumat aina ensin apupaperille ja vasta sitten pöytäkirjaan.
Varusteina kirjurilla on oltava kynä, viivoitin, apupaperia, seuratoimitsijaopas, sääntökirja ja
kilpailusäännöt.
Kuuluttajan tehtävät
Kuuluttaja kuittaa mikrofonin jäähallin infosta hyvissä ajoin ennen ottelua, asettaa sen
paikalleen ja varmistaa, että se toimii. Kuuluttajan tehtävänä on kuuluttaa ottelutapahtumat
joukkueille, tuomaristolle ja yleisölle.
Kuuluttajan on oltava asiallinen molempia joukkueita kohtaan ja hänen asenteensa tulee
säilyä muuttumattomana pelitilanteesta riippumatta.
Pelin ollessa käynnissä voidaan kuuluttaa ottelun tapahtumiin liittyviä kuulutuksia kuten
maaleja, jäähyjä tms. Mahdolliset mainokset kuulutetaan katkojen aikana, ellei katkolla ole
muuta peliin liittyvää kuulutettavaa. Aikalisä kuulutetaan vasta sitten, kun siitä on saatu
tieto tuomarin välityksellä, myös aikalisän päättyminen kuulutetaan. Aikalisän aikana ei
saa kuuluttaa.
Juniorijoukkueen toimitsijan opas 4.10.2015.doc Pva/4.10.2015 Sivu 3
Mikäli samalla pelikatkolla kuulutetaan molempien joukkueiden rangaistuksia, kuulutetaan
vierasjoukkueen rangaistukset ensin.
Kaikki tuomareitten ilmoittamat, pöytäkirjaan tehdyt muutokset on aina kuulutettava.
Ensimmäisen ja toisen erän viimeinen peliminuutti kuulutetaan. Kun kolmatta erää on
jäljellä kaksi peliminuuttia, se kuulutetaan. Jatkoajalla ei enää kuuluteta otteluajan
päättymiseen liittyviä kuulutuksia.
Varusteina kuuluttajalla tulee olla muistiinpanovälineet. Mikrofoni palautetaan infoon
ottelun päätyttyä.
Ohjeita kuuluttajalle
Ennen ottelun alkua / alkulämmittelyn aikana
Hyvää iltapäivää arvoisa yleisö ja tervetuloa seuraamaan C-nuorten SM-karsintasarjan
pohjoislohkon ottelua Vaasan Sport vastaan Roki Rovaniemen Kiekko.
Joukkueet pelaavat seuraavissa kokoonpanoissa: (Ensin vierasjoukkue)
Roki, maalivahdit 34 Risto Rosteri, 35 Mikko Maali.
Kenttäpelaajat 3 Panu Pakki, 4 Lauri Laituri, 5 Samu Sentteri…
Joukkuetta valmentavat Vertti Valmentaja, Arttu Apuvalkku ja Mika Mokekoutsi.
Joukkueen huoltajat Timo Teroittaja ja Olli Omatoiminen. Joukkueenjohtaja Pia Pomo.
Vierasjoukkueen jälkeen kotijoukkue samalla tavalla.
Ottelun tuomitsevat Timo Tuomari ja Lassi Linjuri.
Maalit
Sport, ensimmäinen maali, maalintekijä 18 Sami Snaipperi, syöttäjät 21 Perttu Pelintekijä
ja 6 Paulus Pakki, aika 13.08
Maalin hylkäys kuulutetaan erotuomarin ilmoituksen mukaisesti tapauskohtaisesti
soveltaen. Esim. Maalia ei hyväksytä, potkumaali.
Korjaus
Korjaus Sportin kuudenteen maaliin, maalintekijä 18 Simo Snaipperi, syöttäjät 22 Kalle
Konsti ja 6 Paulus Pakki
Rangaistus
Sport 24 Riku Ristimäki, kaksi minuuttia, syy väkivaltaisuus, aika 15.33
Vierasjoukkueen rangaistukset kuulutetaan ensin, jos joukkueet saavat rangaistuksia
samalla pelikatkolla.
Juniorijoukkueen toimitsijan opas 4.10.2015.doc Pva/4.10.2015 Sivu 4
Huom! Aina rangaistuksen päättyessä kuulutus Joukkueet täysilukuiset tai Sport
täysilukuinen tai Joukkueet tasalukuiset tilanteesta riippuen. Tämä siksi, että tuomarit
pystyvät tuomitsemaan pitkät kiekot oikein.
Joukkuerangaistus Liian monta pelaajaa jäällä
Sport, kaksi minuuttia, syy liian monta pelaajaa jäällä, rangaistuksen kärsii 6 Aki Aho, aika
1.11
10 min käytösrangaistus
Roki 6 Niklas Nuputtaja, kymmenen minuutin käytösrangaistus, syy epäurheilijamainen
käytös (tai muu tuomarin ilmoittama syy), aika 12.13
2 + 10 min päähän kohdistunut taklaus
Roki 26 Panu Pahalampi, kaksi minuuttia plus kymmenen minuutin käytösrangaistus, syy
päähän kohdistunut taklaus, aika 58.06
5 + 20 min pelirangaistus ryntäyksestä
Roki 16 Rike Rinne, viisi minuuttia plus pelirangaistus, syy ryntäys, aika 52.13
ottelurangaistus jalkapyyhkäisystä (25 minuuttia)
Roki 28 Jaakko Jalkanen, ottelurangaistus, syy jalkapyyhkäisy, aika 59.56
Erien viimeisten minuuttien kuuluttaminen
Ensimmäisen erän viimeinen minuutti. Toisen erän viimeinen minuutti.
Kolmannessa erässä: Ottelun kaksi viimeistä minuuttia.
Tai jos tulossa on jatkoaika: Ottelun varsinaisen peliajan kaksi viimeistä minuuttia.
Erätauoilla ja ottelun päätyttyä
Junioripeleissä on paikallaan kuuluttaa erätauon pituus, erityisesti jos poiketaan
normaalista 10 minuutista. Jäänajo, erätauko 10 minuuttia tai Ei jäänajoa, 2 minuutin
erätauko
Maalivahtien torjunnat ensimmäisessä erässä Roki 30 Mikko Molke 18 torjuntaa, Sport 34
Tuomas Torjuja 3 torjuntaa
Ottelun jälkeen
Ottelu päättyi tulokseen Sport 8, Roki 5.
Kiitos pelaajille ja tuomareille. Sport toivottaa Rokille hyvää ja turvallista kotimatkaa.
ylivoimatilanteessa tehdyn maalin jälkeen poistaa päättyvän rangaistuksen
erän päättyessä syöttää kelloon erätauon pituuden (joka myös kuulutetaan)
ilmoittaa kuuluttajalle erien yhden/kahden viimeisen minuutin lähestymisestä
käynnistää aikalisän (30 sek) kellosta
ilmoittaa rangaistusaition valvojille, kun rangaistusta on jäljellä 10 sekuntia
Rangaistusaition valvojat
Rangaistusaitioiden valvojien tehtävänä on huolehtia siitä, että rangaistut pelaajat
pääsevät oikeassa järjestyksessä oikea-aikaisesti takaisin peliin. Rangaistusaition
valvojien on osattava rangaistusesimerkit sääntökirjasta. Varusteina muistiinpanovälineet.
- siirtävät maalit erätauon alkaessa laidan viereen suuaukko laitaa kohti ja jäänajon
jälkeen taas paikoilleen. Puukolla kunnon reiät jäähän.
Vastustajan tehdessä maalin ylivoimalla, päättyy vanhin käynnissä ollut pieni rangaistus,
paitsi jos pieni rangaistus on alun perin tuomittu yhtä aikaa toisen joukkueen
rangaistuksen kanssa tai maali on tehty rangaistuslaukauksesta.
Rangaistukset
Ison rangaistuksen (5 min) saanut pelaaja poistetaan ottelusta loppuajaksi. Kelloon
laitetaan 5 min jäähy ja aitioon sijainen istumaan. 5 minuutin jäähy ei lopu vastustajan
tekemään maaliin.
Iso rangaistus (5 min) ja pelirangaistus (20 min)
Valitse Titun alasvetovalikosta 5+20, josta syntyy kaksi erillistä riviä. Molempiin
rangaistuksiin tulee syykoodiksi tuomarin ilmoittama syy. Lisätietokenttään PR.
Pelirangaistus päättyy ottelun loppuun.
Ottelurangaistus (25 min)
Valitse Titun alasvetovalikosta 25 min ottelurangaistus. Rangaistusriville tulee minuuteiksi
OR. Päivitä syyksi tuomarin ilmoittama syy. Pelikelloon minuuttimääräksi 5 minuuttia,
jonka sijainen sovittaa. Ottelurangaistus merkitään pöytäkirjaan päättyneeksi 5 minuuttia
alkamisesta.
Kumoutuneisiin 5 min/OR-rangaistuksiin ei tarvita sijaisia.
Juniorijoukkueen toimitsijan opas 4.10.2015.doc Pva/4.10.2015 Sivu 6
Samanaikaiset rangaistukset Kun samalla pelikatkolla tuomitaan kummankin joukkueen
pelaajille yhtä monta pientä rangaistusta, isoa rangaistusta tai ottelurangaistusta yhtä
pitkäksi aikaa, tällaisia rangaistuksia kutsutaan kumoaviksi tai samanaikaisiksi
rangaistuksiksi, vaikka rangaistavia pelaajia olisi eri määrä. Tällöin rangaistut pelaajat
korvataan jäällä välittömästi, eikä niitä katsota siirretyiksi rangaistuksiksi.
Tähän sääntöön on ainoastaan yksi poikkeus: Jos joukkueiden pelatessa jäällä täydellä
miehityksellä samalla pelikatkolla tuomitaan ainoastaan yksi pieni rangaistus
kummankin joukkueen pelaajalle, nämä rangaistukset kärsitään ja kentällä jatketaan 4-4.
Kumoutuvia rangaistuksia ei tule kelloon ja pelaajat pääsevät rangaistusaitiosta
pois vasta jäähyn päättymistä seuraavalla katkolla.
A9
2 min
2 min
3.00
3.30
B-joukkue
B11
2 min
3.00
maali
4.00
Ajassa 3.00 peliä jatketaan 4 kenttäpelaajalla 4 vastaan
Ajassa 3.30 peliä jatketaan 3 kenttäpelaajalla 4 vastaan
A9 palaa jäälle ajassa 4.00 (A6 ja B11 ovat samanaikaisia rangaistuksia)
(7)
A-joukkue
A6
2 min
3.00
B-joukkue
A9
2 min
4.00
B11
2 min
A9
2+10 min 3.00
2 min
3.00
B-joukkue
B11
2+2 min 3.00
B-joukkue
5 + 2 min 4.00
2 min
8.00
maali
9.15
A9 palaa jäälle ajassa 9.15, koska A9:n rangaistus on kärsittävistä pienistä
rangaistuksista ensimmäinen (ts. “vanhin kellossa”)
(10) A-joukkue
A6
A9
B-joukkue
2 min
A9
2 + 2 min 12.00
2 min
13.15
B-joukkue
B3
2 min
kumoavien rangaistusten -sääntöä.
Maalista 13.30 A7:n sijainen palaa jäälle.
A7 palaa jäälle 15.30:n jälkeen ensimmäisellä pelikatkolla.